2016. november 26., szombat

Gesztenyés tekercsTészta:
5 tojás,
10 evőkanál víz,
5 csapott evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
1 evőkanál keserű kakaó,
csipet só,

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét és a vizet, robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá, a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük, majd egy kb 30x40es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, sütő rácsát a középső vájatba tesszük, és ide rakjuk a tepsit.
10-15 perc sütési idő bőven elég a piskótának, ha kivettük a sütőből azonnal feltekerjük egy tiszta konyharuhára és hűlni hagyjuk.

Krém:
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,
25 dkg vaj,
5 dkg gyümölcs cukor (por),
50 dkg gesztenye,
meggy, 

A krém elkészítése gőz fölött történik. A porcukrot, a tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverjük gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a puha vajat összedolgozzuk, majd az egészet a már kihűlt sárga krémbe keverjük.
A krém ¾-ét egyenletesen elkenjük a piskótán, amiről előzőleg lehúztuk a sütőpapírt, arra a szélére ahol a feltekerést elkezdjük, meggyszemeket sorakoztatunk, a piskóta szemközti szélén pedig kb egy 2-3cm-es csíkot üresen hagyunk, hogy feltekerés után a tekercs alja tésztán nyugodjon.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és a hűtőbe tesszük, akár így is maradhat, de csokoládéval is bevonhatjuk.

Máz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A gőz fölött felolvasztott csokoládéba egyenletesen elkeverünk egy evőkanál olajat, kevergetéssel hűtjük és a tekercs tetejére csurgatjuk.2 megjegyzés:

  1. Na, ez a süti éppen jó karácsonyra is!
    Játék van nálam. Szeretettel hívlak ismeretlenül is, mint rendszeres olvasód.
    http://korsocska.blogspot.hu/2016/12/21-szakacsmustra-kiiras.html

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :) Szép estét

    VálaszTörlés