2017. augusztus 10., csütörtök

Öregtészta

Mint mindennel ami kelt tésztás praktika Limaránál találkoztam először az öregtésztával, csak egyszer kellett kipróbálni és azóta az esetek nagy többségében használom.

Én így szoktam készíteni:

1 kg liszt (mindig csak BL55 van itthon)
6 dl víz
1 tk cukor
1 tk só
fél tasak porélesztő

Egy nagy tálba késő este begyúrom, csak összedolgozom, de nem dagasztom. A tálat lefedem és reggelig a konyhapulton hagyom.

Reggel 10 dkg-os csomagocskákat csinálok belőle és mennek a fagyasztóba.

Felhasználás előtt kiveszem a kívánt mennyiséget, a pulton kiolvad és már mehet is a tésztába.

2016. december 19., hétfő

Gyümölcskenyér kocka

Imádom a gyümölcskenyeret, mindenféle formában, mondhatnám, hogy Én vagyok a gyümölcs kenyerek Gombóc Artúrja. Ennek az alakváltó gyümölcskenyérnek az eredeti receptjén Illés Krisztinél találtam. Már ott teljesen beleszerettem és feltett szándékom, hogy egyszer az eredeti verziót is elkészítem, de valahogy a fűszeres csokimáz nekem elengedhetetlen a gyümölcskenyérhez különösen karácsonykor. Íme az Én variációm.




30 + 2 dkg vaj,
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
25 dkg cukor,
5 tojás,
40 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen,
1 narancs és 1 citrom reszelt héja,
2,5 dl 100 %-os narancslé,
csipet só

30 dkg étcsokoládé,
10 dkg tejcsokoládé,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1 narancs reszelt héja és facsart leve
3-4 evőkanál víz

A száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) egy tálban összekeverjük, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük, hozzá keverjük, a tojásokat összekeverjük a narancslével és a vajjal felváltva a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan kikeverjük a tésztát, a végén jöhet hozzá a kandírozott gyümölcs és a citrusok reszelt héja, elkeverjük és egy 25x40 cm-es tepsibe öntjük, amit előtte kivajazunk és kilisztezünk.
A sütőt előmelegítjük és közepes fokozaton 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kihűlt, elkészítjük a csokoládémázat.
A kétféle csokoládét, apró kockákra törjük és néhány kanál vízzel, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ha szép sima a máz, hozzáadjuk a reszelt narancshéját, a narancs levét és a szegfűszeget. Simára keverjük és a kihűlt süteményre kenjük. Egy éjszakán át, hideg helyen hagyjuk dermedni, másnap forróvízbe mártott késsel szeleteljük.