26cm-es tortaformához
Alap:40 dkg darált mézes sütemény,
20 dkg vaj,
A tortaforma körbe rakásához, tetszőleges formájú mézes sütemények.
Krém:
75 dkg mascarpone,
10 dkg kandírozott narancshéj,
3 közepes narancs reszelt héja,
2 dl frissen facsart narancslé,
1 citrom leve,
0,35 dl narancs likőr,
3 evőkanál méz,
1 csapott mokkás kanál fahéj,
1 csapott mokkás kanál gyömbér,
3 csomag zselatin fix,
Díszítés:
3 dl tejszín,
1 habfixáló,
1 narancs vékonyra szelve,
A
darált mézes süteményt alaposan összedolgozom a felolvasztott vajjal. A
torta karimát, arra a tálra helyezem, amin később a tortát tálalom,
fóliával körbe vonom belülről és a vajas morzsát egyenletesen
belenyomkodom. Amíg a krémet elkészítem az alapot a hűtőbe teszem.
A krém
hozzávalóit - a zselatin fixet leszámítva - egy mély keverőtálba teszem
és robotgéppel összekeverem, utolsó lépésként a krémbe öntöm a zselatin
fixet és kb 3 percig még keverem, majd a hűtőbe teszem, míg közepesen
kemény masszává nem szilárdul.
Ha a
krém már, jó a süteményekkel körbe rakom a tortaformát és a masszát
óvatosan a közepébe simítom, úgy, hogy a sütemények szépen látszódjanak.
Egy
éjszakányi hűtés után a krém már teljesen szilárd, a tejszínt kemény
habbá verem a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba töltöm és a torta
egész tetejét bevonom vele.
Díszítésként
egy narancsot elnegyedelek, majd a negyedekből vékony szeletkéket
vágok, ezzel díszítem a torta tetejét illetve az oldalát.
Az alaphoz használt mézes sütemény receptje:
Hát ez gyönyörű! Gratulálok, Tündi!
VálaszTörlésKedves Ani! Köszönöm szépen!
Törlés