2021. január 21., csütörtök

Sonkás sajtos csavart

Mostanába ritkán sikerül lefotózni a sütkérezés eredményét, valahogy a szebb daraboknak lábakél mire eljutnék a fényképezésig, így ma nem vacakoltam és egyből a sütőből kivéve már le is kaptam a kis csavartakat. 





700 g finom liszt

300 g teljeskiőrlésű liszt

300 g öregtészta

1 porélesztő 

6 dl langyos víz

1 dl olaj

1 teáskanál cukor

4 teáskanál só


400 g reszelt sajt (most vegyesen: gauda, trappista, füstölt)

200 g pulykamell sonka (lidis occsó)

100 g puha margarin


1 tojás kenni


A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem, majd jöhet a víz, az öregtészta és az olaj. Jó 15-20 percet hagyom a gépet dolgozni, majd az igen lágy tésztát egy jól kilisztezett felületre borítom, ott épp csak annyit gyúrok rajta, hogy a külseje jó lisztes legyen és tálba tudjam tenni 30 percre kelni. 

Amíg a tészta kel, lereszelem a sajtokat, felcsíkozom a sonkát és már nyújtom is a tésztát, kb 1 cm vastagra, ami jelen pillanatba kissé nagyobb mint a gyúródeszkám nyagsága.

Először megkenem a puha margarin 2/3 részével, megszórom, a csíkozott sonka 2/3 részével és a sajt 2/3 részével, majd alulról és felülről is behajtom középig. 




Jöhet a maradék 1/3 rész mindenből és még egy hajtás. Amikor ez megvan megfelezem és mindkét daragot 9 egyforma részre vágom.





A Darabokat övatosan fogva, középen megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.





Fél órát pihennek, kapnak egy fényesítő tojás "balzsamot" és már mennek is a forró sütőbe, kb 20 percre. 




2 megjegyzés:

  1. Azt szeretném megkerdezni,mi az öreg tészta, talán kovász?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen az öregtészta nem kovász, ezen a linken megtalálod.https://nagymamamkonyhaja.blogspot.com/2017/08/oregteszta.html

      Törlés