2014. január 7., kedd

Szalagos fánk


5 dkg élesztő
5 dl tej
20 dkg porcukor
50 dkg finom liszt
50 dkg rétes liszt
4 egész tojás
10-12 dkg olvasztott margarin

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatom, a kétféle lisztet elvegyítem. A lisztet, a porcukrot, a tojásokat, összedolgozom a felfuttatott élesztővel, majd hozzá adom az olvasztott, de nem meleg margarint. Jól kidolgozom és duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, könnyedén kinyújtom kb. ujjnyi vastagra, fánkszaggatóval kiszaggatom és egy kicsit pihenni hagyom, majd forró olajban először az egyik, majd a másik felét sütjük meg így szép világos csík marad a fánk oldalán.

Sajtos köményes rudacska

30 dkg óvári sajt,
25 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő,
tejföl,
só,
1 tojás kenni,
reszelt sajt vagy köménymag szórni,

A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, 2 órát állni hagyjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük felvert tojással megszórjuk a reszelt sajttal vagy a köménymaggal és tetszés szerinti formára vagdossuk derelyevágóval. Kivajazott tepsibe rakjuk és előmelegített sütőbe szép pirosra sütjük.

Sárgabarackos túrótorta - 12 szeletes

1 kg sárgabarack
10 dkg cukor
3 tojás
1 pohár joghurt
7,5 dkg búzadara
3 dkg őrölt mandula
5 dkg margarin
50 dkg sovány túró
2 citrom reszelt héja
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
porcukor a tetejére

A sárgabarackot leforrázzuk, lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. A margarint a cukorral, sóval, tojásokkal, joghurttal, túróval és a citrom reszelt héjával krémesre keverjük. A darát és a sütőport összekeverjük és beleszitáljuk a túrókrémbe, a barackot is hozzáadjuk. 26 cm-es tortaformát kizsírozunk, egy evőkanál mandulával meghintünk, ebbe töltjük a masszát, tetejére szórjuk a megmaradt mandulát és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.