2014. január 10., péntek

Puncs kockák

6 dkg zsír,
2 tojás,
20 dkg cukor,
17 dkg darált dió,
2,5 dl tej,
2 evőkanál kakaó,
1 csomag sütőpor,
25 dkg liszt,
kevés rum,
barack lekvár,
fél dió szemek,

máz:
4 evőkanál víz,
25 dkg porcukor,
½ citrom leve,
kevés rum,

A zsírt, a tojást és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a kakaót és a diót. A lisztet átszitáljuk és elvegyítjük a sütőporral, majd a masszához adjuk és egy kivajazott, kilisztezett „gáz" tepsiben megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd középen kettévágjuk az egyik oldalt megkenjük vastagon a rummal ízesített lekvárral és a két lapot egymásra helyezzük. Kicsit hagyjuk összeállni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk és lekvárral fél diószemeket ragasztunk rájuk.
Elkészítjük a puncsmázat, minden egyes kockát tányér fölött leöntünk és rácsra rakjuk megszáradni.


Püspökkenyér (kefíres - 2 rúd)

3 tojás,
3 pohár kefír (3x1,75),
3 pohár cukor,
1 pohár olaj,
6 pohár liszt,
1 csomag sütőpor,
ízlés szerint mazsola, dió, mogyoró, aszalt gyümölcs, csokoládé,

A hozzávalókat összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincbe öntjük. Előmelegített sütőbe, takarék lángon kb 50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Sajtos „pufin” 24 db



50 dkg vajas leveles tészta
15 dkg sajt (trappista)
5 dkg sajt (füstölt)
4 tojás sárgája
3 evőkanál liszt
4 dl tejszín
ízlés szerint só, bors

Ez a mennyiség dupla adagra elég. A leveles tésztával kibéleljük a muffin sütőnket (nem kell kivajazni). Majd a sajtokat apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tejszínt félkemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a sót, a borsot és végül a reszelt sajtokat. A krémet a leveles tésztára kanalazzuk úgy, hogy ne érjen túl a tésztán, mert egy kicsit dagad a krém is, meg a tészta is. Forró sütőben a közepestől egy kicsit nagyobb lángon megsütjük.
Isteni, de nagyon laktató, önállóan akár reggelire is megállja a helyét.