2014. január 10., péntek

Piskóta tekercs

4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
½ csomag sütőpor

lekvár ízlés szerint,
porcukor,

Egy „gáz" tepsit (35x35) kibélelünk sütőpapírral, amit kicsit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot és fényes kemény habot verünk belőle. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan a sütőporral elvegyített lisztet. Tepsibe öntjük, és hideg sütőbe tesszük, hogy nehogy megégjen a teteje. Közepes lángon aranysárgára sütjük a sütőből kivéve a sütőpapírral együtt azonnal feltekerjük és egy tiszta konyharuhába csavarjuk, így hagyjuk kihűlni.
Ha már teljesen hideg, óvatosan kitekerjük, lehúzzuk a sütőpapírt és vastagon megkenjük az általunk választott lekvárral.
Én legjobban a házi sárgabarack lekvárt kedvelem erre a célra, amit átpasszírozok egy sűrű leves szűrőn, jó 2dl-nyi mennyiségbe elkeverek egy kupica rumot ami igazán megbolondítja. Ezzel megkenem a piskótát, feltekerem, néhány órát hagyom pihenni. Szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.

Rumos eper torta


Tészta:
4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rétes liszt,
1 kávéskanál só,
½ csomag sütőpor,

Krém:
2 csomag vaníliás puding por,
6+2 dl tej,
4-5 evőkanál cukor,
2+2 evőkanál rum,
50 dkg eper,
1 csomag babapiskóta,

3 dl tejszín,
a díszítéshez eperszemek,

26 cm átmérőjű tortaformába vékony piskótalapot sütünk, melyet ha kihűlt, ketté vágunk, tálra tesszük és a tortakarimát köré csatoljuk.
A pudingot a 6 dl tejjel a tasakon leírtak szerint elkészítünk, folyamatosan kevergetve hűteni kezdjük, mikor már nem forró belekeverjük a 2 evőkanál rumot és a felaprított epret. A krém felét a piskóta lapra kenjük, majd 2 dl tejbe elkeverünk 2 evőkanál rumot, ebbe mártogatjuk a babapiskótát, amit a krém tetejére rakosgatunk szorosan egymás mellé. A krém másik felét a babapiskóta rétegre kenjük és végül a torta lap másik felét is a helyére tesszük.
Minimum egy éjszakára a hűtőbe kell tenni, az előre felforralt és lehűtött tejszínnel együtt, amit másnap kemény habbá verünk és bevonjuk vele a tortát. Eperszemekkel díszítjük.

Variáció1, Csokoládés álom tortára

Variáció1, Csokoládés álom tortára. Ez a rózsaszín csoda Timusbubus második szülinapjára készült a bevonat receptjét Margit2 oldalán találtam. A torta sikere első ránézésre is látható, a kis szülinapos azonnal megsimogatta.