Tészta:
2 tasak por élesztő
5 dl langyos tej
10 dkg cukor
2 dl tejszín
csipet só
Töltelék:
25 dkg olvasztott vaj
35 dkg porcukor
5 dkg fahéj
1 tojás a kenéshez
A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába öntöm és 15 percig dolgoztatom a gépet. Ekkorra a tészta elválik az edény oldalától és szép sima lesz. Langyos helyre teszem és várok míg duplájára kel. A töltelékhez a porcukrot összekeverem a fahéjjal. A megkelt tésztát kinyújtom kb fél centi vékonyra. Az egyik felét megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a fahéjas cukorral és a tészta másik felével betakarom. Kb 3 centi széles csíkorra vágom, kicsit megnyújtom és …
…csinálok belőle egy gubancot. Eredetileg a recept szerint a következőt kellene, hogy tegyem:
„A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbe tekerjük körülötte a tésztacsíkot. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a végét a tekercs alá nyomjuk.”
hát, két egyformát nem sikerült gubancolni.
Félórát pihentetem, addig bemelegszik a sütő, majd lekenem a felvert tojással és már mehetnek is a sütőbe.
Közepes lángon, kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütőm.
Hmmm…finom 😉