2013. szeptember 1., vasárnap

Házi málna torta




Piskóta lap (26 cm)
1 kg nyers málna (lehet mirelit is)
75 dkg mascarpone
2 csomag zselatinfix
2 evőkanál folyékony édesítő, természetesen ízlés szerint változtatható,
2 csomag tortazselé,

A málnát botmixerrel összetöröm jó alaposan, majd egy leves szűrőn, ami elég sűrű szövésű ahhoz, hogy a magok fennakadjanak rajta, át passzírozom. Az így kapott sűrű krémből kb 2 dl félre teszek a zseléhez, a többit robotgéppel belekeverem a mascarponéba, édesítem a folyékony édesítőszerrel és hozzáadom a zselítinfixet is, amivel addig verem míg megfelelő nem lesz az állaga.
A piskótát három egyforma karikára vágom, az alsó köré pattintom a tortaforma karimáját. A krémből félreteszek annyit, hogy a tortát kívülről be tudjam vonni. A többi krémet megfelezem és megtöltöm vele a tortát. A legfelső lapot valamivel (pl: kör alakú vágódeszka) lenyomatom, hogy egyenes legyen. Néhány órára vagy ha az idő engedi egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy jól megkössön a krém.
A gyümölcszselé elkészítéséhez a torta tetejére alufóliából 22 cm átmérőjű karimát késztek, ebbe fogom önteni a zselét.
A félretett málnapürével és egy pici vízzel elkeverem a tortazselét, majd felfőzöm. Picit hűlni hagyom, de folyamatosan kevergetem, hogy ne bőrösödjön meg mert akkor nem lesz egyenletes a torta tetején. Még melegen a karimába öntöm és hűvös helyre, de nem hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ha a zselé megkötött eltávolítom az alufóliát, a málna krémmel körbe bevonom, a torta tetején üresen maradt sávot a képen (lap teteje) látható módon tejszínhabbal díszítem. Jól lehűtve tálalom.


2013. április 23., kedd

Barackos mákoslepény



Tészta:
40 dkg liszt
2 tasak szárított élesztő (7 dkg)
8 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg vaj
1 dl tej
2 tojás

Töltelékhez:
2,5 + 1 dl tej
2,5 dl tejszín
30 dkg darált mák, ha lehet hagyományos darálóval darálva, sokkal finomabb
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojás
5 dkg vaj, + a tepsi kikenéséhez egy kávéskanálnyi,
10 dkg cukor
2 tasak vanillincukor
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja és leve,
1 kk fahéj
Kb 2 üveg őszibarack befőtt (720ml)

A tészta hozzávalóit jól összedolgozom és ruhával letakarva 30 percig kelesztem.
A töltelékhez első lépésként „lekurblizom" a mákot, majd összeforralok 2,5-2,5dl tejet és tejszínt, beleszórom a mákot és 10 percig kis lángon főzöm. A pudingot, a tojásokat elkeverem az 1 dl tejbe, a forró mákba csurgatom és jól elkeverem. Hozzá adom még a vajat, a cukrot. Tűzről levéve ízesítem a citrom reszelt héjával és levével, a kávéskanál fahéjjal, majd kihűtöm.

A tésztának ennyi idő pont elég volt, kivajazott, kilisztezett tepsibe (kb.25x35cm) belenyújtom, ráterítem a mák kérmet és a tetejét kirakom az előre lecsepegtetett és elvagdosott barackokkal.
Előmelegített, de nem forró sütőben kb 45-50 percig sütőm, tűpróbával ellenőrzöm.