2013. szeptember 18., szerda

Bundás alma




50 dkg alma,
20 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg cukor,
2, 5 dl tej,
pici só,


Az almát meghámozzuk, vastag karikákra vágjuk és kiszedjük a magházát. A felsorolt hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát keverünk. Olajat forrósítunk, majd az alma karikákat a tésztába mártjuk és a forró olajba mindkét oldalát arany barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és még melegen fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. 

2013. szeptember 2., hétfő

Csokismazsolás muffin





10 dkg csokismazsola
10 dkg étcsokoládé
12 muffin papír (itt nagyon is érdemes, mert fennáll a formába ragadás veszélye)

Az alaptésztát úgy ahogy van elkészítem. Kistálba szórom a csokismazsolát és a nagyon apró kockákra vágott étcsokoládét. A muffin sütőbe berakosgatom a papírokat és a tésztát kanállal a formákba osztom, mikor ezzel megvagyok, minden adag közepébe szórok a csokismazsola és étcsokoládé keverékéből. Nem kell megnyomkodni vagy a tetejére újabb tészta adagot rakni, mert sütés közben a tészta feljön a csoki meg lesüllyednek. Azért nem keverem a csokit a tésztába, mert akkor teljesen az aljára süllyed a sütinek mire elkészül, így nagyobb az esély, hogy középtájon marad és szaftos lesz a muffin.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom porcukorral, de ha nagyon elvetemülten csokis szeretnék lenni, megvárom, míg a muffinok kihűlnek, majd 10 dkg csokit (ki milyet szeret), 1 evőkanál vízzel felolvasztok és egyenként belemártom a sütik tetejét. Rövid idő alatt megköt a csokimáz - praktikus télen készíteni ezt a változatot, pár perc az ablakba - és már lehet is majszolni.