2013. szeptember 18., szerda

Boszorkánypogácsa

25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
½ citrom,
4 tojás,
10 dkg durvára vágott dió,
finom liszt,
lekvár,
csipet só,

A vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a citrom levét és reszelt héját kikeverünk annyi liszttel adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre.
A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, először a tojásfehérjébe majd a durvára vágott dióba hempergetjük. Kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy a golyó közekét benyomjuk az ujjunkkal. 
Előmelegített sütőbe kis lángon szép aranyszínűre sütjük és még melegen a gödröcskékbe lekvárt kanalazunk.


Bundás alma




50 dkg alma,
20 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg cukor,
2, 5 dl tej,
pici só,


Az almát meghámozzuk, vastag karikákra vágjuk és kiszedjük a magházát. A felsorolt hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát keverünk. Olajat forrósítunk, majd az alma karikákat a tésztába mártjuk és a forró olajba mindkét oldalát arany barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és még melegen fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.