2013. november 4., hétfő

Isler




kb 130 db 4cm átmérőjű sütihez

1 kg liszt,
40 dkg cukor,
50 dkg margarin,
2 egész tojás,
2 tojás sárgája,
1 sütőpor,
2 vaníliás cukor,            
1 dl tej,

1 kg lekvár/dzsem (sűrű legyen) ízlés szerint
30 dkg étcsokoládé bevonó,
10 dkg tejcsokoládé bevonó,
0,5-1 dl víz,
3 evőkanál olaj

A cukrot és a tojásokat robotgéppel habosra keverem, ezt hígítom tejjel, majd hozzákeverem a puha margarint, a vaníliáscukrot és a sütőport. Végül a liszttel puha, de nem ragacsos, jól gyúrható tésztát készítek. Minimum fél órára a hűtőbe teszem pihenni, majd 3-4mm vastagra nyújtom, nem kell vastagabbra, mert sütés közben úgy is nő és ha túl vastag a tészta, az összeállítás után nem fog megpuhulni. Páros számúra szaggatjuk, és szép világosra sütjük. Segítő kezek hiányában, érdemes előre dolgozni és jó néhány tepsire valót kiszaggatni előre, mert a sütés nagyon gyorsan megy, ha a tepsi közepén lévő korongot felpattintjuk és már rózsaszín, akkor tepsi csere azonnal.
Az utolsó tepsi után jöhet a kenegetés. A lekvár, ízlés szerint választandó, nálunk az eper lekvár a nyerő, de a mennyiség legyen meg különben nem puhul meg a tészta és fuccs az élvezetnek. Ragasztgatásnál a lekvár kb 2-3 mm vastagon legyen a tészták közt, ilyenkor még egy kicsit csuszog a két korong egymáson, de mire elérjük a tészta kupac végét, az eleje már jól megszívja magát és fixen áll, feltéve, hogy nem sütöttük meg nagyon őket.
Készítsük el a csokimázat, én egy literes rozsdamentes fazékba szoktam a csokit  olvasztani, kockákra töröm és egy kis vizet öntök alá. Szép lassan teljesen simára kevergetem, majd a tűzről levéve belekeverem az olajat, ettől szépen terül majd a máz. A mártogatás igen helyigényes én a teljes konyhaasztalt szoktam szabaddá tenni. Egy konyhai fogóval vagy ami nekünk kézre esik mártogassunk, igényel némi kézügyességet, hogy szép is legyen és a kezünk se érjen a forró csokiba...

...és kérem most jön még csak a neheze! Ha kész indulhat a

türelemjáték édesszájúaknak

című műsor. Egy éjszaka pihenő kell az islereknek, hogy jól összeérjenek, és kellően puhák legyenek.

Forgácsfánk vagy Csörögefánk


Hozzávalók:
60 dkg liszt,
¼ csomag sütőpor,
2 dl tejföl,
1 tojás,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
5 dkg margarin,
só és olaj,

A margarint, sót , porcukrot habosra keverjük. Az egész tojásokat és a tojás sárgákat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és a tejföllel keményebb tésztává gyúrjuk. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formájúra vágjuk, így készíthetünk akár rózsafánkot is. Linzerszaggatóval 1 teli és 2 lyukas formát szaggatunk, majd megkenjük tojásfehérjével és összetapasztjuk. Forró olajban kisütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

2013. október 21., hétfő

Muffin alaprecept 12 db-hoz


10 dkg puha margarin vagy vaj,
13 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 egész tojás,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 dl tej

A margarint robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg egyenletesen sűrű masszát nem kapok. Ekkor egyenként hozzákeverem a tojásokat (kb. 30 másodpercig). Következő lépésként elvegyítem a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva közepes fokozaton a masszához keverem. 

A 12 db-os muffin formát, ha nincs papírom, alaposan kikenem margarinnal, kilisztezem és hibátlanul kiborulnak a sütemények a formából. Előmelegített sütőbe közepes fokozaton 20-25 percet sütöm, de egy tűpróba sosem árthat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.