2013. november 4., hétfő

Fahéjas kalács


Kelt tészta - buktához, kalácshoz, csigához (saját recept)


A fent leírtak szerint elkészített tésztát, kinyújtom 1cm vastagra és fahéjas cukorral megszórom vastagon, de arra ügyelek, hogy ne a szélére ne jusson, mert akkor sülés közbe kifolyik és beleragad a tepsibe. Egyenletesen feltekerem, se szoros, se laza ne legyen, mert akkor nem lesz szép a kalács. A tészta széle mindig alulra kerüljön, hogy ne tudjon szétkelni, tepsibe (fent tortaforma) teszem és kelni hagyom, minimum fél órát. Tetejét vagy olvasztott vajjal, vagy tojássárgával megkenem és lassú tűznél megsütöm.

Lekváros bukta



Kelt tészta - buktához, kalácshoz, csigához (saját recept)


Nálunk a kisebb méretű buktáknak van sikere. A fent leírtak szerint elkészített tésztát, kinyújtom 6-7mm vastagra kb 12x12cm-es négyzetekre vágom. Sűrű lekvárból (kapható sütés álló lekvár is) kb 2 teáskanálnyit teszek a közepére, majd feltekerem, úgy, hogy a két tésztaszél alul fedje egymást legalább 2 cm szélesen. Kis hézagokat (0,5cm) hagyva tepsibe rakom és kelni hagyom fél órát,  tetejét olvasztott vajjal megkenem, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütöm.