2013. november 4., hétfő

Piskóta torta lap 26 cm formához

10 tojás,
10 evőkanál rétesliszt,
10 evőkanál cukor,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
½ teáskanál só,

Egy finom és szép torta elkészítéséhez az első lépés a torta lap megsütése. Lehet ugyan készen is kapni, de az azért messze nem közelíti meg az otthon sütöttet.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a pici sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a sütőporral vegyített réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük.
A tortaformának csak az alját kenjük ki az oldalát nem szabad, mert akkor „becuppan" és szalonnás lesz.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, a sütő rácsát a középső vájatba tesszük és ide rakjuk a formát.
Sütés közben a sütőajtót TILOS nyitogatni minimum 40-45 percig, hacsak nem szeretnénk, hogy összeessen a tésztánk. Sütés közben én az illatok segítségével „tájékozódom".
Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült e a piskóta.

Fahéjas kalács


Kelt tészta - buktához, kalácshoz, csigához (saját recept)


A fent leírtak szerint elkészített tésztát, kinyújtom 1cm vastagra és fahéjas cukorral megszórom vastagon, de arra ügyelek, hogy ne a szélére ne jusson, mert akkor sülés közbe kifolyik és beleragad a tepsibe. Egyenletesen feltekerem, se szoros, se laza ne legyen, mert akkor nem lesz szép a kalács. A tészta széle mindig alulra kerüljön, hogy ne tudjon szétkelni, tepsibe (fent tortaforma) teszem és kelni hagyom, minimum fél órát. Tetejét vagy olvasztott vajjal, vagy tojássárgával megkenem és lassú tűznél megsütöm.