2013. december 24., kedd

Gesztenyés kalács



50 dkg liszt,
5 dkg élesztő,
1 teás kanál gyümölcs cukor,
2 dl tej,
2 evőkanál gyümölcs cukor,
12 dkg olvasztott margarin,
1 teáskanál vanília aroma,  
1 csapott teáskanál só,
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
1/2 citrom leve,
25 dkg gesztenye massza,
10 dkg gyümölcs cukor,
1 teáskanál rum aroma,
5 dkg margarin,
1 dl tejszín,
4 púpos evőkanál zsemlemorzsa,
1 tojás sárgája,
1 dl tej,
1 evőkanál gyümölcs cukor,


Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott, de nem meleg margarint. Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).
Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A gesztenyemasszát keverőtálba teszem, hozzáadom az összes hozzávalót és jól összekeverem.




Kuglóf sütő formát kivajazom, majd kilisztezek.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, 5-6 mm vastagra nyújtom, és 8x8as négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe teszek egy fél evőkanál tölteléket, majd becsomagolom - de nem gömbölygetem - és a kikent kuglófformába körbe rakosgatni kezdem. Ha minden tészta a formában van, ismét letakarom és langyos helyen újra kelesztem, hogy szépen megteljen a forma.




Tojássárgájával megkenem és előmelegített, de nem forró sütőbe teszem, középtájra. Én a magam részéről minden kelt tészta sütésekor, alulra egy tepsibe vizet teszek be, így a tészta nem szárad ki, nem kérgesedik meg, ha kell menet közbe kicsit pótlom. Tűpróbával ellenőrzöm.
A deci tejet felforralom és megcukrozom, a forró kalácsot 3-4 evőkanál tejjel meglocsolom, és pár percre visszatolom a lekapcsolt sütőbe.
Formába hagyom hűlni, majd torta rácsra teszem.


2013. december 18., szerda

Csokoládés álom




A hozzávalók egy 26 cm-es tortához vannak megadva, a képen hátható torta ennek másfélszerese.

Tészta:
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
10 dkg darás liszt, 
csipet só,
5 tojás,
10 dkg darált dió, mogyoró, vagy mandula (ami van),
2 evőkanál keserű kakaó,
1 csomag sütőpor,


Krém:
25 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
6 tojássárgája,
10 dkg burgonya keményítő,
5 dl tej,
30 dkg étcsokoládé, 
20 dkg tejcsokoládé,
40 dkg margarin,

Máz:

10 dkg ét tortabevonó,
2-3 evőkanál víz, 

1 evőkanál étolaj,




A csodálatos bonbonok Szabó Emőke keze munkáját dícsérik. 

A tészta készítés első lépése, hogy egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, amit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel (csak az alját különben „becuppan" a torta közepe).
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a margarint a porcukorral, a tojások sárgájával és a sóval krémesre keverjük, majd hozzá adjuk a csokoládét. 
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a kakaót, a lisztet, a sütőport és a darált diót/mandulát/mogyorót. A habverő legalacsonyabb fokozatát használva a két masszát összekeverjük, formába töltjük és közepesen előmelegített sütőbe alacsony hőfokon kb.40 percig sütjük (óvatosan könnyebben megég mint a sima piskóta). A sütő ajtaját ne nyitogassuk, hacsak nem „szalonnára" van vágyódásunk. 40 perc elteltével tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy valóban kész van e a tortalap.
A krém elkészítése szintén gőz fölött történik. A porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverünk gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük, közben gőz fölött felolvasztjuk a krémbe való csokoládét is, majd ezt is hagyjuk hűlni. A margarint habosra keverjük és a már langyosra hűlt krémet illetve csokoládét kanalanként hozzáadjuk. Az egyveleget kb 1 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megfelelő legyen az állaga a töltéshez.
A tortalapot 3 részre vágjuk és a megszokott módon betöltjük, annyi krémet hagyunk csak ki amivel körbe bevonhatjuk a tortát illetve krém rózsákat nyomhatunk rá. A betöltés után a tortára valamilyen kisebb nehezéket (kör alakú vágódeszka) teszünk, hogy szép egyenletesen nyomódjon le, néhány órára hűvös helyre tesszük.
Ha a torta már jól lehűlt elkészíthetjük a tetejére a csokoládémázat. A bevonót feldaraboljuk és 2-3 evőkanál vízzel felolvasztjuk, ha már tökéletesen simára olvadt levesszük a tűzről és belekeverjük az evőkanál olajat. A torta közepére öntjük az egészet és óvatosan addig forgatjuk, billegtetjük tányérostul, míg a máz mindenhova elér.
Dermedés után a bevonjuk a krémmel a torta oldalát és csillagcsöves habzsák segítségével feldíszítjük. Ilyenkor lehet egy kicsit csalni, ahova nem ért el a csokimázból oda nyomunk egy két krémrózsát.




A torta szép tálalása és a díszítés kivitelezése néha nagyon nehezen összeegyeztethető. A tálalás akkor szép, ha a tálra helyezett tortapíron feszít a torta. Hogy hogyan jobb vagy egyszerűbb a tortát díszíteni ezt mindenki maga dönti el, Én a betöltött tortát rögtön arra a tálra teszem, amin később tálalni is fogom, de annyit elkövetek a tortapapír megmentése érdekében, hogy alufólia csíkokat teszek a torta széle alá, amit a bevonás után óvatosan eltávolítok. Ha ilyenkor egy kicsit sérülne a torta oldalára kent krém, ismét jöhet a mindent megmentő habzsák és néhány krém rózsa.

Az első csokiálom torta, ami a kislányomnak készült: 








2013. december 9., hétfő

Finom lángos




5 dl tej,
2 evőkanál olaj,
1 csipet só,
1 kávéskanál cukor,    
70 dkg liszt,
5 dkg élesztő,

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd összekeverjük a hozzávalókat. Fakanállal vagy kézzel, hólyagosra verjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Kicsit utána lisztezhetünk, de ne essünk túlzásba. Kelesztő ruhával letakarva, langyos helyen a tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb ujjnyi vastagra és a legnagyobb pogácsa szaggatóval vagy fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Egy nagyobb lábosban olajat melegítünk, ne legyen túl forró, mert akkor a lángos külseje megég belül meg nyers marad. Mikor már elég meleg az olaj a kiszaggatott tésztát kézbe vesszük és a közepüket óvatosan húzva vékonyítjuk, de vigyázzunk hogy el ne szakadjon és már mehet is az olajba. Arany barnára sütjük.