2013. december 24., kedd

Mézes sütemény karácsonyfára, ahogy Anyukám készíti



1,5 kg finom liszt,      
50 dkg cukor,
50 dkg méz,
30 dkg margarin,
5 egész tojás,
1 dl tej,
2 evőkanál
szódabikarbóna,
őrölt fahéj,
szegfűszeg,
ánizs,
gyömbér,

Cukor máz:
1 tojás fehérje,
20 dkg porcukor,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 
2 kávéskanál citromlé,




A cukrot, a mézet, a margarint, a tojásokat, a tejet és a fűszereket egy tálba tesszük és vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett kb 10-15 percig főzzük, míg habos nem lesz. A gőzről levéve apránként elkezdjük hozzá keverni a lisztet, először fakanállal, majd később már kézzel, ha kész 20 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, lisztezett tepsibe rakjuk. Ha karácsonyfa díszeként szeretnénk viszontlátni remekművünket, akkor szúrjunk rá kissebb lukat is amin fel tudjuk majd fűzni. Előmelegített, de nem túl forró sütőbe sütjük. Hamar sül nagyon kell rá figyelni és érdemes néhány tepsinyi mennyiséget előre elkészíteni, hogy ne kelljen kapkodni.
Sütőből kivéve a forró süteményeket kenjük meg tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen.




A kihűlt süteményeket cukormázzal díszíthetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ebbe kanalanként belerakjuk a cukrot és a citromlevet, majd addig verjük robotgéppel míg a megfelelő állagot el nem érjük.
A kész cukormázat zacskóba vagy papírtölcsérbe tesszük, pici lukat vágunk rajta és már díszíthetünk is. Némi gyakorlat azért nem árt.:)




Mézes krémes Nagynéném receptje




Tészta:
2 tojás,
20 dkg cukor,
1 kávés kanál szódabikarbóna,
5 dkg margarin,
3 evőkanál tej,
3 evőkanál méz,
60 dkg liszt,

Krém:
30 dkg margarin,
30 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 l tej,
6 evőkanál búzadara,
sárgabarack lekvár,

A hozzávalókat a liszt kivételével egy mély tálba tesszük és vízgőz fölött összefőzzük kb 10 perc alatt. A gőzről levéve még melegen hozzákeverem a lisztet. Gyúrás közben bőven lisztezni kell, mert egy kicsit ragadós tészta. 4 részre osztjuk, és tepsi hátán sütjük meg a lapokat. Még forrón rácsra csúsztatjuk hűlni, mert ha kihűl, a tepsi hátán, könnyen eltörhet.
A tejből és a búzadarából krémet főzünk és hűlni hagyjuk, de gyakran megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg. Közben a margarint, a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd a hideg krémhez adjuk. Szépen egybe dolgozzuk.
A tészta lapokból az elsőt egy tepsi aljába tesszük és rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a következő tésztalapot melyre egy jókora adag sárgabarack lekvárt simítunk, erre helyezzük a következő tészta lapot és a krém másik felét majd az utolsó tészta lap is a helyére kerül. Letakarjuk, és egy napig pihentetjük, hogy jól átpuhuljon. Tálalás előtt a tetejét vastagon megszórjuk porcukorral. Kb 2x4es szeletekre vágjuk.