2014. január 5., vasárnap

Fűszeres csók


20 dkg liszt,
15 dkg cukor,
5 dkg kandírozott narancshéj,
Csipet fahéj és szegfűszeg,
2 tojás,
5 dkg margarin,
½ csomag sütőpor,
10 dkg porcukor,

A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 3 evőkanál forró vízben oldjunk fel 10 dkg porcukrot és ezzel a mázzal vonjuk be a süteményeket. Sokáig eltartható.

Csurgatott fánk recept


6 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só
2 ek cukor
40 dkg liszt
8 db tojás
4 ek rum
olaj a sütéshez

A tejet a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot, ha felforrt hozzáadjuk a lisztet és erős kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön míg összeáll annyira, hogy elváljon az edénytől. A masszát langyosra hűtjük, majd habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat és a rumot.
A tésztát habzsákba rakjuk, és a felforrósított olajba borzas csigákat nyomunk, mindkét oldalukat szép pirosra sütjük, a felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk. Porcukorral megszórva lekvárral tálaljuk.


Zserbó Anyukám receptje



Tészta:
60 dkg rétesliszt,
25 dkg margarin,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő, 
csipet só,

Töltelék:
40 dkg darált dió,
40 dkg cukor, 
barack lekvár,

Máz:
30 dkg csokoládé,
10 dkg cukor,
10 dkg margarin,

40-40cm tepsi.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót, összegyúrjuk és egy kicsit pihentetjük. 4 egyforma cipót formálunk a tésztából és lisztezett deszkán, a kivajazott kilisztezett tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk. 
Vékonyan megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros dió 1/3át, ezt még kétszer ismételjük, majd a legfelső lapot villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe takarékon készre sütjük.
Mikor kihűlt elkészítjük a mázat. Gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládék, belekeverjük a margarint és a cukrot, simára főzzük és a sütemény tetejére öntjük. Csak másnap szeleteljük.