2014. január 7., kedd

Rumos meggyes muffin




3-4 evőkanál sütőrum,
25 dkg magozott meggy befőtt, (ha friss meggyből készítjük a sütést megelőző nap magozzuk ki és cukrozzuk le ízlés szerint, különben nagyon savanyú lesz a sütemény),
porcukor (szórni), 
2-3 evőkanál liszt

Kikeverem a margarinos alapot, belekanalazom a rumot, majd a lisztes keveréket és a tejet. A lecsepegtetett meggyet összekeverem a 2-3 evőkanál liszttel, így keverem a tésztába, ez segít, hogy a meggy ne csússzon a sütemény aljára sütés közben. Kanállal a sütőformába osztom.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom porcukorral.

Méteres kalács





Tészta:
6 tojás,
39 dkg porcukor,
1 dl + 2 evőkanál étolaj,
1 dl meleg víz,
34 dkg liszt,
½ csomag sütőpor,
3 kávés kanál kakaó por,

Krém:
2 csomag epres puding por,
5 dl tej,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3-4 evőkanál rum,

Máz:
20 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál olaj,

A tojások sárgáját a porcukorral, az 1 dl étolajjal, a meleg vízzel, habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és ezzel szintén jól kikeverjük, majd a tojások habbá vert fehérjét. A massza felét, vajazott lisztezett őzgerinc formába öntjük, a másik feléhez 2 evőkanál olajat és 3 kávéskanál kakaót teszünk. Ezt is őzgerinc formába tesszük és megsütjük. Ha kisült a formából óvatosan kiborítjuk, de csak akkor szeleteljük fel ha már teljesen kihűlt.
A margarint és a cukrot a rummal habosra keverjük, a pudingokat a tejjel sűrű krémmé főzzük, teljesen kihűtjük majd a margarinos krémmel jól összekeverjük. Ezzel töltjük meg a tészta szeleteket, felváltva egy sima, egy kakaós. A mázhoz a csokoládét pici vízzel felolvasztjuk szép simára, belekeverjük az olajat és bevonjuk vele a süteményt. A máz hamar köt nem árt igyekezni. Tálalásig hűtőben tartjuk, majd kicsit sréhen szeleteljük, hogy a „csíkok” szépen érvényesüljenek.