2015. március 21., szombat

Kalács & mák & alma + baguette & napraforgó & sajt & aszalt paradicsom

Gyönyörűen süt a nap, a konyha már kihűlt, megvolt az első kóstolás s bizton állíthatom egészen fantasztikusra sikerült a mai sütés. 

Az almás mákos kalács, amit ...konyhán innen - kerten túl... találtam, s a baguette a falusi libáktól. Ez utóbbit kicsit megvariáltam. 
A recepteben leírt mennyiségek másfélszeresét dagasztottam be, négyfelé osztottam, formázás közben az első baguettebe hántolt napraforgót, a másodikba olíva olajban áztatott aszalt paradicsomot, a harmadikba reszelt sajtot, a negyedikbe meg semmit se pakoltam, hogy a két finnyás lány is megkóstolja. 



2015. január 24., szombat

Császárzsemle

Kéretik nem túl hangosan nevetni. Íme életem első császárzsemléje, kicsit nyomi, kicsit lapos, de az enyém. A csomózáson és a formázáson még van mit javítani, de a reggel sütött 12 zsömiből már csak 2 van. Az elkövetéshez Limara szuper könyvéből vettem a receptet, de persze a neten is megtalálható. 









2014. december 19., péntek

Mézes narancskrém torta





26cm-es tortaformához
Alap:
40 dkg darált mézes sütemény,
20 dkg vaj,
A tortaforma körbe rakásához, tetszőleges formájú mézes sütemények.

Krém:
75 dkg mascarpone,
10 dkg kandírozott narancshéj,
3 közepes narancs reszelt héja,
2 dl frissen facsart narancslé,
1 citrom leve,
0,35 dl narancs likőr,
3 evőkanál méz,
1 csapott mokkás kanál fahéj,
1 csapott mokkás kanál gyömbér,
3 csomag zselatin fix,

Díszítés:
3 dl tejszín,
1 habfixáló,
1 narancs vékonyra szelve,


A darált mézes süteményt alaposan összedolgozom a felolvasztott vajjal. A torta karimát, arra a tálra helyezem, amin később a tortát tálalom, fóliával körbe vonom belülről és a vajas morzsát egyenletesen belenyomkodom. Amíg a krémet elkészítem az alapot a hűtőbe teszem.

A krém hozzávalóit - a zselatin fixet leszámítva - egy mély keverőtálba teszem és robotgéppel összekeverem, utolsó lépésként a krémbe öntöm a zselatin fixet és kb 3 percig még keverem, majd a hűtőbe teszem, míg közepesen kemény masszává nem szilárdul.

Ha a krém már, jó a süteményekkel körbe rakom a tortaformát és a masszát óvatosan a közepébe simítom, úgy, hogy a sütemények szépen látszódjanak.
Egy éjszakányi hűtés után a krém már teljesen szilárd, a tejszínt kemény habbá verem a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba töltöm és a torta egész tetejét bevonom vele.

Díszítésként egy narancsot elnegyedelek, majd a negyedekből vékony szeletkéket vágok, ezzel díszítem a torta tetejét illetve az oldalát.


Az alaphoz használt mézes sütemény receptje: 

Mézes sütemény karácsonyfára, ahogy Anyukám készíti