2019. március 10., vasárnap

Fahéjas gubanc



...hát az úgy volt, hogy ismét sütinap következett itthon. A lányok fahéjas valamit kértek, így gugli barátommal elkezdtünk keresgélni és egyszer csak megtaláltuk az igazit, Sütidoboz oldalán a skandináv fahéjas csigát. Csodásan néz ki az eredeti, nekem persze nem sikerült a manőver, így az én verzióm a fahéjas gubanc nevet érdemli csak meg.


Tészta:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tasak por élesztő
5 dl langyos tej
10 dkg cukor
2 dl tejszín
csipet só


Töltelék:
25 dkg olvasztott vaj
35 dkg porcukor
5 dkg fahéj
1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába öntöm és 15 percig dolgoztatom a gépet. Ekkorra a tészta elválik az edény oldalától és szép sima lesz. Langyos helyre teszem és várok míg duplájára kel. A töltelékhez a porcukrot összekeverem a fahéjjal. A megkelt tésztát kinyújtom kb fél centi vékonyra. Az egyik felét megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a fahéjas cukorral és a tészta másik felével betakarom. Kb 3 centi széles csíkorra vágom, kicsit megnyújtom és …

…csinálok belőle egy gubancot. Eredetileg a recept szerint a következőt kellene, hogy tegyem:

„A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbe tekerjük körülötte a tésztacsíkot. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a végét a tekercs alá nyomjuk.”

hát, két egyformát nem sikerült gubancolni. 

Félórát pihentetem, addig bemelegszik a sütő, majd lekenem a felvert tojással és már mehetnek is a sütőbe.

Közepes lángon, kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütőm.

Hmmm…finom 😉












2019. február 15., péntek

Túrós rózsa, kicsit másképp



A dolog úgy kezdődött , hogy ismét sütni készültem valami kelt tésztát.
A lányok kiválasztották Limara könyvéből a csodaszép túrós rózsát, igen ám, de arra a tényre, hogy 1 azaz 1 szem tojás van a hűtőben akkor jöttem rá mikor elkezdtem kikészíteni a hozzávalókat. Vásárolni menni mostanában nem olyan egyszerű számomra, így maradt az a variáció, hogy kicsit más tésztát készítek mint ami az eredeti receptben van és hogy hab is legyen a tortán, mivel a család nagyfogyasztó így a fél kiló túró is kevésnek bizonyult, tehát a csalást itt is el kellett követni. 


Először a tölteléket kevertem össze, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.

Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg tejföl
15 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
8 evőkanál búzadara
1 rúd vanília kikapart magjai
1 tojássárgája, a fehérje némi tejjel félretéve a kenéshez

A tészta hozzávalói:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
10 dkg cukor
csipet só
2 tasak por élesztő
5 dl tej
2 dl tejszín

A hozzávalókat a géppel 15 perc alatt szép simára dagasztottam, majd duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát enyhét lisztezett deszkára borítottam, majd 24 darabra vágtam és meggömbölyítettem. Újabb 15 perc pihentetés után, a  gombócokat kb fél centi vastagra nyújtottam, majd 4 helyen bevágtam (lásd béna rajzocska) és egy evőkanál túrót tettem a közepébe. Az első szirommal körbeöleltem a tölteléket, majd a vele szembelévővel folytattam és a maradék kettővel is ugyan így tettem. 





Az így kapott forma emlékeztetett a rózsára, bár kicsit szottyosnak tűnt, begyújtottam a sütőt és amíg az jól felforrósodott a rózsák is szépen megkeltek. Ekkor lekentem őket a tejes tojásfehérjés keverékkel és mentek a sütőbe. Közepes lángon szép pirosra sütöttem őket.








2018. szeptember 5., szerda

Csokoládé torta, nyomokban vörös áfonyát tartalmaz

Facebook bejegyzéshez képest erőteljes csúszással ugyan, de megérkezett a recept ehhez az elképesztően csokoládés tortához.

Kerek születésnapra készült, külön kihívást jelentett, hogy az ünnepelt cseppet sem sütemény rajongó, de a csokitortát szereti.



(a fotó szállítás előtt készült)



Lássuk a hozzávalókat a piskótához:
9 tojás
3 ek víz
18 dkg porcukor
20 dkg liszt
2,5 dkg kakaó
csipet só
1/2 cs sütőpor

A lisztet, a sót, a kakaót és a sütőport elvegyítem. A tojásokat ketté választom, a fehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verem, majd egyesével, hozzá adom a sárgákat. Utolsó lépésként szép óvatosan belekeverem a lisztes keveréket. 
A masszát papírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntöm, majd hideg sütőbe teszem és kb 50-55 percig alacsony hőfokon sütöm, természetesen tűpróbával ellenőrzőm.
A piskótát a formában hagyom kihűlni.

A krémhez nagyon nagyon sok csokoládéra van szükség, de lássuk az arányokat és a többi hozzávalót:
65 dkg étcsokoládé (70%)
35 dkg tejcsokoládé
6 dl tejszín (30%-os és tehénből van nem fűből)
30 dkg puha vaj 
5 dkg porcukor
40 dkg vörös áfonya, pár szemet díszítésnek félreteszek

A tejszínt felforralom a tűzről levéve, bele darabolom a csokoládét és kevergetem amíg teljesen felolvad és sima lesz. Az egészet lehűtöm és legalább 4 órát a hűtőben hagyom.
Kihabosítom a vajat a porcukorral, majd a tökéletesen lehűtött krémet is kihabosítom és a kettőt óvatosan összekeverem. A kész krémet megfelezem és az egyik részbe belekeverem az áfonyát a másik részt félre teszem a díszítéshez. 

A tortalapot 3 részre vágom, arra a tálra helyezem amin később tálalni fogom. Betöltöm a tortát, kívülről bevonom a krém felével a másik felét pedig habzsákba teszem és kisebb nagyobb rózsákat nyomkodok a torta tetejére, majd díszítem a félre tett áfonya szemekkel. 

Ezek után már csak a hűtés marad, mely egészen a tálalásig folytatódik. Ez a torta igazán akkor finom, ha nagyon nagyon le van hűtve. 

Jó étvágyat hozzá.

2018. április 9., hétfő

Sütés nélküli túró torta



400 g babapiskóta
500 g túró
400 g görög joghurt
250 g porcukor
1 citrom héja és leve
1 zselatin fix

gyümölcs, jelen esetben 2 banán kockára vágva

tejszín ízlés szerint, nálunk növényi (még ha sokan meg is köveznek érte), mert az igazit sajna egyik gyerkőc sem eszi meg.


A torta összeállítása nem igényel sok időt viszont, hogy az állaga tökéletes legyen 48 órával a tálalás előtt nem árt elkészíteni.

26 cm tortaformát körberakom a méretre vágott babapiskótával, a forma alját is telepakolom piskótával.
A túrót, ha nagyon darabos akkor áttöröm egy szűrőn vagy amikor nincs időm vacakolni neki esek a botmixerrel és azzal is tökéletesen krémes lesz. Hozzá adom a joghurtot, a cukrot, a citrom héját és levét, a zselatin fixet. Ezeket robotgéppel kb 3 percig keverem magas fokozaton. 
Utolsó mozzanatként egy fakanállal a túróba forgatom a gyümölcsöt, a felét a formába öntöm, majd jöhet még egy réteg babapiskóta és a krém másik fele. 

Irány a hűtő.

Tálalás előtt a tortakarikát lepattintom a tortáról, a tetejét díszítem a tejszínhabbal és már fogyasztható is. 

Jó étvágyat.