2021. július 27., kedd

Mi lenne, ha egy Oreot adnék, a vámpírnak, egy horror storyban...

...emlékeztek rá? Jajj ez a kedvenc reklámom volt anno, jobban szerettem, mint magát a kekszet, ez a mai napig így van. 



A laptopomon kalandozva előkerült egy rég elfeledett recept, amit pár éve a nagylányom szülinapjára készítettem el. 

 

Hozzávalók

2 doboz, vagyis 32 db oreo keksz

250 g mascarpone

200 g porcukor

200 ml görög joghurt

1 tasak zselatinfix

500 ml hulala növényi tejszín (még ha sokan megköveznek is érte, de a gyerekek sajnos nem szeretik az igazi tejszínt :( ) 

100 g babapiskóta

100 g vaj vagy margarin olvasztva

1 zacskó csokis tortadara (alias egérszar, ahogy a lányok hívját)

 

Az első, amit gyorsan megteszek, hogy az Oreo kekszekre nagyon vigyázok :D viccen kívül a kekszekből 8 db-ot félreteszek a díszítéshez, a többi kekszből egy nagy keverőtálba kapirgálom a krémet. A kekszek felét késes aprítóba szórom és morzsává darálom babapiskótával együtt, majd hozzáadom az olvasztott vajhoz, kanállal jól elkeverem és az előzőleg tortatálra helyezett torta karikába (24 cm) döngölöm és a hűtőbe teszem, hogy jól megszilárduljon.

 

A keksz másik felét durvára töröm, mert ez a krémbe fog kerülni. 

 

A növényi tejszínből 1 dl félre teszek, mert az kell a díszítéshez, a többit kemény habbá verem. 

 

A kikapirgált oreo töltelékhez hozzá adom a mascarponet, a joghurtot és a cukrot, amikor szép simára keveredett, beleteszem a zselatinfixet, majd 1-2 perc múlva finoman hozzákeverem a tejszínhabot és a durvára vágott kekszet. 

Az egész egyveleg mehet a kekszesalapra, szépen elsimogatva egy éjszakára a hűtőbe. 

 

Másnap a megdermedt tortáról leveszem a karikát, a megmaradt tejszínt felverem, nyomózsákba rakom és a torta szélére rózsákat nyomok belőle, a közepét megszórom a tortadarával és felhelyezem a remélhetőleg épségben megmaradt 8 db kekszet. 

 

Kész is :) jöhetnek a vámpírok :)

 

2021. április 20., kedd

Kovászos palacsinta



Ezt ki kellett próbálnom. Nagyon nagyon finom. 


300 g kovász

200 g teljeskiőrlésű liszt 

400 g finom liszt 

2 tojás 

80 g cukor 

400 ml langyos tej 

700-800 ml bugyborékos víz 

5 g só 

50 g olaj 


A kovászt kikeverem a tojással és a cukorral, majd hozzáadom a tejet és a teljeskiőrlésű lisztet. Ha simára kevertem, két részletbe hozzáadom a finom lisztet és a vizet, de először csak 700ml-t, legvégén a sót és az olajat. Ha simára kevertem legalább fél órára félre teszem pihenni. 





Ennyi idő alatt szépen elkezdenek fejlődni a buborékok a tésztába, ha kell hozzáadom a kihagyott vizet. 

Pár csepp olajat teszek a serpenyőbe és már sütöm is. 



2021. április 19., hétfő

Almás répás kocka

A frissen, szépen, mosolygósan megvásárolt almák sorsa, időről, időre a szottyadás lesz, hogy nem vesszenek kárba, általában valamilyen süteményben végzik. Nagyon szeretjük az almás pitét és az almás muffint, de azt sem lehet mindig sütni, illetve lehet, csak egy idő után uncsi. Ilyenkor jönnek a keverem kavaron süleMények (:D ) 





400 g alma (hámozva, magozva legyen ennyi)
400 g sárgarépa (hámozva legyen ennyi)
1 narancs reszelt héja és leve
200 g cukor
100 g méz
8 egész tojás
150 ml olaj
1 teáskanál só
3 csapot teáskanál fahéj
250 g natúr joghurt
200 g teljeskiőrlésű liszt
300 g finomliszt
2 egész sütőpor
porcukor a meghintéshez


Az almát és a sárgarápát meghámozom és késes aprító segítségével miszlikre vágom, de nem pápesre, olyan lencse méretűre.

A tojásokat a cukorral és a mézzel elkezdem kikeverni, amikor már jó ki habos az állaga elkezdem hozzá csurgatni az olajat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat, majd jól elkeverem. A száraz hozzávalókat egy tálba mérem összekeverem és a tojásos masszához adagolom a joghurttal felváltva, majd a legvégén beleforgatom a répát és az almát. 

Egy kb 35x25 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, majd elegyengetem benne a masszát. Előmelegített sütőbe 35-40 percig sütöm és tűpróbával ellenőrzöm.

Ha kisült, félreteszem és hagyom tökéletesen kihűlni, majd vastagon megszórom porcukorral és kb 5x5 cm kockákra vágom.