2014. január 7., kedd

Méteres kalács





Tészta:
6 tojás,
39 dkg porcukor,
1 dl + 2 evőkanál étolaj,
1 dl meleg víz,
34 dkg liszt,
½ csomag sütőpor,
3 kávés kanál kakaó por,

Krém:
2 csomag epres puding por,
5 dl tej,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3-4 evőkanál rum,

Máz:
20 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál olaj,

A tojások sárgáját a porcukorral, az 1 dl étolajjal, a meleg vízzel, habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és ezzel szintén jól kikeverjük, majd a tojások habbá vert fehérjét. A massza felét, vajazott lisztezett őzgerinc formába öntjük, a másik feléhez 2 evőkanál olajat és 3 kávéskanál kakaót teszünk. Ezt is őzgerinc formába tesszük és megsütjük. Ha kisült a formából óvatosan kiborítjuk, de csak akkor szeleteljük fel ha már teljesen kihűlt.
A margarint és a cukrot a rummal habosra keverjük, a pudingokat a tejjel sűrű krémmé főzzük, teljesen kihűtjük majd a margarinos krémmel jól összekeverjük. Ezzel töltjük meg a tészta szeleteket, felváltva egy sima, egy kakaós. A mázhoz a csokoládét pici vízzel felolvasztjuk szép simára, belekeverjük az olajat és bevonjuk vele a süteményt. A máz hamar köt nem árt igyekezni. Tálalásig hűtőben tartjuk, majd kicsit sréhen szeleteljük, hogy a „csíkok” szépen érvényesüljenek.

2014. január 6., hétfő

Vajas leveles tészta ahogy Én készítem

1 kg finom liszt,
50 dkg vaj,
3 dl tejföl,
2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz),
2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,

A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe helyezem a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Kicsit pihentetem, majd elnyújtom, vékonyan belekenek egy réteg vajat és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál igyekszem mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában összehajtani a tésztát, így lesz igazán leveles (állítólag).
Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a vaj el nem fogy. Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Mivel ez a tészta igen nagy mennyiség a „felesleg" befagyasztható, a következő használat előtt csak kiveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
Nyújtásnál nem szabad túlzásba esni, ezt a tésztát nem szabad 6-7 mm-nél vékonyabbra nyújtani, különben nem nyílik szét.
Mivel ez a tészta igen hamar lágyul a vaj miatt, jól előmelegített és nagyon forró 240 fokos sütőben kell sütni, hogy szépen szét tudjon nyílni, ha nem elég forró a sütő, a tésztából a vaj elkezd kiolvadni, és a süteményeink tocsogni fognak nem sülni.
A tésztát sokféle képp felhasználhatjuk, akár édes, akár sós töltelékkel, de töltetlenül is finom némi reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal a tetején.