2021. július 31., szombat

Lenmagos kiflik

 Kedvelem ezt a kiflit, mert egyszerű és finom, de legnagyobb előnye, hogy a család is nagyon szereti. A mennyiség 8 nagy és 16 kicsi kiflire elég. 




 
500 g teljeskiőrlésű liszt
500 g finomliszt
10g lenmagliszt (nem sok vizet zavar, csak színt ad, elhagyható)
1 tasak porélesztő
10 g cukor
20 g só
120 g vaj
250 ml tej
300 ml víz
 
1 tojás a kenéshez
lenmag ízlés szerint
 
A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem, majd jöhet a tej, a víz és az öregtészta. Ha a gép már nagyjából összedolgozta tésztát hozzáadom a puha vajat és készre dagasztom.
A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítom, megfelezem, majd az egyik darabot még megfelezem. az így kapott egy nagy és két kisebb tésztadarabot gömbölyítem és ismét pihentetem letakarva 20 percig.


 

A pihenő letelte után a kisebb gombócokat, külön-külön kerek lappá nyújtom és 8 cikkre vágom, a széles felüktől a csücsök felé kissé megnyújtom mindegyiket, majd felsodrom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Letakarom és pihenni hagyom 40 percig. 
 
Eközben már forrósítom a sütőt és kerek lappá nyújtom az utolsó tésztát is, ezt szintén 8 részre vágom, kicsit megnyújtom, majd megszórom némi lenmaggal és felsodrom ugyan úgy, mint a kicsi kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és ezt is pihenni hagyom 40 percig.

A pihenő letelte után a kifliket lekenem felvert tojással, megszórom lenmaggal és a forró sütőbe teszem kb 25 percre (sütőtől függ). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése