....igen kenyér, végre, végre, végre. Kenyér, olyan kenyér ami tényleg igazán, színre "szagra", állagra kenyér.
Hogy miért vagyok ennyire oda? Mert életem első kenyere, persze a DNK után.
A receptért a dicséret természetesen nem engem illet, hol vagyok Én még attól, hogy finom kenyérhez írjak receptet, örülök, ha az sikerül amit más, tőlem klasszisokkal okosabb s ügyesebb "pék"mesterek megalkottak már előttem. Nekem elég az is, ha hatalmas csámcsogást hallok és a kenyérnek csak a hűlt helyét találom.
Nos a forrás, Babette és az ő Egyszerű fehér kenyere, köszönöm. Ez a recept tényleg annyira egyszerű, hogy minden kenyérsütésben kezdő meg tudja sütni gond nélkül.
S mivel abszolút kezdő vagyok, nálam a rutinszerű bevásárlásnak, nem alaptartozéka a kenyérliszt, így csak sima mezei BL55 van otthon. Ez a kenyér is ebből a lisztből készült és most kövezzen meg aki úgy gondolja, hogy hatalmasat vétettem, de ez a kenyér úgy volt "tök fini" ahogy volt.
Hogy miért vagyok ennyire oda? Mert életem első kenyere, persze a DNK után.
A receptért a dicséret természetesen nem engem illet, hol vagyok Én még attól, hogy finom kenyérhez írjak receptet, örülök, ha az sikerül amit más, tőlem klasszisokkal okosabb s ügyesebb "pék"mesterek megalkottak már előttem. Nekem elég az is, ha hatalmas csámcsogást hallok és a kenyérnek csak a hűlt helyét találom.
S mivel abszolút kezdő vagyok, nálam a rutinszerű bevásárlásnak, nem alaptartozéka a kenyérliszt, így csak sima mezei BL55 van otthon. Ez a kenyér is ebből a lisztből készült és most kövezzen meg aki úgy gondolja, hogy hatalmasat vétettem, de ez a kenyér úgy volt "tök fini" ahogy volt.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2,5 dl víz
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
Mivel szokásomhoz híven rendszeresen rohanok, ezt a receptet is itt ott félreolvastam és némi gyorsítás lett a végeredmény.
A lisztet átszitáltam, az instrukcióknak megfelelően 10 dkg kivettem belőle, hozzá öntöttem 1 dl langyos vizet, tettem bele egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoltam a 2 dkg élesztőt úgy ahogy volt (félreolvasás 1.).
Egy óra elteltével mikor már szép hólyagos volt az élesztőm, hozzá kevertem a liszthez, jött még hozzá a só és az olaj. Alaposan összedolgoztam, nagyon szép kis tészta lett belőle.
Az előírtaknak megfelelően letakarva félretettem kelni. Egy óra kelesztési idő, félidőben egy laza gyúrás, amit nálam követett a formázás és a sütőedénybe helyezés (félreolvasás 2.). Mikor mindezzel végeztem s tovább olvastam a receptet, miszerint az átgyúrás után még fél óra kelesztés, majd formázás, sütőedénybe helyezés és újabb 40 perc kelesztés, rádöbbentem, hogy hoztam a szokásos formámat. :D Sebaj, hagytam kicsi kenyeremet 70 percig kelni, ki is hízta a sütőedényt.
A sütőt 20 percig forrósítottam, egy tepsibe alulra vizet tettem, hogy gőz keletkezzen (ezt nem olvastam félre).
Majd 40 percig sütöttem.