2014. június 2., hétfő

Kenyér...

....igen kenyér, végre, végre, végre. Kenyér, olyan kenyér ami tényleg igazán, színre "szagra", állagra kenyér. 

Hogy miért vagyok ennyire oda? Mert életem első kenyere, persze a DNK után. 





A receptért a dicséret természetesen nem engem illet, hol vagyok Én még attól, hogy finom kenyérhez írjak receptet, örülök, ha az sikerül amit más, tőlem klasszisokkal okosabb s ügyesebb "pék"mesterek megalkottak már előttem. Nekem elég az is, ha hatalmas csámcsogást hallok és a kenyérnek csak a hűlt helyét találom. 





Nos a forrás, Babette és az ő Egyszerű fehér kenyere, köszönöm. Ez a recept tényleg annyira egyszerű, hogy minden kenyérsütésben kezdő meg tudja sütni gond nélkül. 

S mivel abszolút kezdő vagyok, nálam a rutinszerű bevásárlásnak, nem alaptartozéka a kenyérliszt, így csak sima mezei BL55 van otthon. Ez a kenyér is ebből a lisztből készült és most kövezzen meg aki úgy gondolja, hogy hatalmasat vétettem, de ez a kenyér úgy volt "tök fini" ahogy volt. 






Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2,5 dl víz 
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

Mivel szokásomhoz híven rendszeresen rohanok, ezt a receptet is itt ott félreolvastam és némi gyorsítás lett a végeredmény. 

A lisztet átszitáltam, az instrukcióknak megfelelően 10 dkg kivettem belőle, hozzá öntöttem 1 dl langyos vizet, tettem bele egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoltam a 2 dkg élesztőt úgy ahogy volt (félreolvasás 1.). 




Egy óra elteltével mikor már szép hólyagos volt az élesztőm, hozzá kevertem a liszthez, jött még hozzá a só és az olaj. Alaposan összedolgoztam, nagyon szép kis tészta lett belőle. 
Az előírtaknak megfelelően letakarva félretettem kelni. Egy óra kelesztési idő, félidőben egy laza gyúrás, amit nálam követett a formázás és a sütőedénybe helyezés (félreolvasás 2.). Mikor mindezzel végeztem s tovább olvastam a receptet, miszerint az átgyúrás után még fél óra kelesztés, majd formázás, sütőedénybe helyezés és újabb 40 perc kelesztés, rádöbbentem, hogy hoztam a szokásos formámat. :D Sebaj, hagytam kicsi kenyeremet 70 percig kelni, ki is hízta a sütőedényt.

A sütőt 20 percig forrósítottam, egy tepsibe alulra vizet tettem, hogy gőz keletkezzen (ezt nem olvastam félre). 

Majd 40 percig sütöttem. 





2014. május 23., péntek

Epres tekercs

Epres tekercs hirtelen felindulásból, hogy ezt hogy értem, hát csak úgy, hogy szembejött velem egy tál csodaszép eper és nem tudtam ellenállni, így hirtelen felindulásból sütöttem egy piskótalapot 6 tojásból. Két doboz (össz 500g)  mascarponét összekevertem 3 evőkanál porcukorral, majd 3/4ét a kihűlt piskótára simítottam. Az 250g epret feldaraboltam, megcukroztam és egy picit hagytam szottyosodni, majd a kihagyott mascarponéval összekevertem és csíkokban az előző réteg krémre pakoltam. 

Következett a feltekerés és 2 óra pihenő a hűtőben. 

Tejszín felver, csillagcsöves zsákba tesz, cirkalmasan tetejére nyom és kicsit díszít cikkekre vágott eperrel. 

Jó étvágyat