2013. december 25., szerda

Diókrémes szelet




Tészta: gáz tepsi kb 40x40 cm, 3 lap
60 dkg liszt,
4 dl tejföl,
15 dkg margarin,
2 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 csomag szalakálé,
6 evőkanál rum a tésztát meglocsolni,

Krém:
3 tasak vaníliás puding por,
9 dl tej,
42 dkg porcukor,
37 dkg darált dió,
37 dkg margarin,
4 csomag vaníliás cukor,

Máz:
20 dkg étcsolokádé,
2 evőkanál olaj,

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három felé osztjuk és tepsi hátán szép világosra sütjük, rácsra csúsztatva hűlni hagyjuk. A krémhez a margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. A pudingporokat a tejjel felfőzzük és folyamatosan kevergetve kihűtjük. Mikor teljesen hideg összekeverjük a cukros margarinnal és a darált dióval.
Az első lapot tepsibe tesszük és meglocsoljuk 2 evőkanál rummal, majd megkenjük a krém felével és beborítjuk a második lappal. Az előzőekhez hasonlóan járunk el. Ha már a harmadik lap is a helyén van és meglocsoltuk rummal, pici vízzel felolvasztjuk a csokoládét, mikor teljesen sima belekeverjük a 2 evőkanál olajat. A sütemény tetejére simítjuk. Ha cifrázni akarjuk negyed diószemekkel díszíthetjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy jól megpuhuljon.


2013. december 24., kedd

Bejgli - Diós és mákos

6 rúd ahogy Anyukám készíti

Mák töltelék 4 rúdhoz:
1 kg darált mák,
70 dkg cukor,
1 l tej,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg mazsola,


Mákos és gesztenyés bejgli


Anyukám mákos bejgliének titka, hogy a mákot nem elektromos darálón darálja le, hanem egy jó öreg „kurblis" darálón, ami minden egyes mákszemcsét tökéletesen szétpasszíroz és nem elvág, ennek köszönhetően a daráltmák finom olajos lesz. Nem egyszerű feladat, de megéri, kiváló alkalom, hogy a ház ura megmutassa erejét. Ha kész a mák felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr takarékra veszi, bele kanalazza a darált mákot, kevergetve annyit vár míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesíti a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.

Dió töltelék 2 rúdhoz:
50 dkg darált dió,
40 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 dl víz,
2 evőkanál rum,
A cukorból és a vízből szirupot főz, majd belekeveri a darált diót és a mazsolát.

Tészta 6 rúdhoz:
1 kg vegyes liszt,
50 dkg puha margarin,
5 egész tojás,
12 dkg porcukor,
5 dkg élesztő,
3 dl tej,
csipet só,
Az élesztőt felfuttatja 1,5 dl langyos cukros tejbe. Egy tálba a lisztet a puha margarinnal elmorzsolja, hozzáadja a felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót a maradék tejet és gyorsan összedolgozza. Ruhával letakarva pihenteti egy bő félórát. Ez idő alatt előkészíti a tepsiket (kivajazza és kilisztezi), szétosztja az előre elkészített tölteléket.
A tésztát 6 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákeni a tölteléket és feltekeri. Tepsibe rakja a rudakat (1 gáz tepsibe 3 rudat szokott tenni), felver egy egész tojást azzal megkeni a tetejét és hűvös helyen ismét egy bő félórát pihenteti. Ez idő alatt előmelegíti a sütőt, félóra leteltével egy húsvillával megszurkálja a tetejét és takarék lángon kb 30 perc alatt szép pirosra süti, de természetesen tűpróbával ellenőrzi, hogy tényleg kész e a remekmű.

Szándékosan nem írok olyat, hogy „tuti tipp a bejgli repedés ellen", mert Anyukámé mindig megreped, ennek egyetlen oka van, hogy rengeteg, finom, szaftos tölteléket tesz bele. A bejgli hűvös helyen tárolva sokáig finom és szaftos marad, nem úgy mint bolti társai akik már a megvásárlás pillanatában is folytósak.

Ezzel a recepttel a tökéletes siker, és a repedés is mindig garantált.:)

Karácsonyi diós almatorta



kb 20 szelethez
    
Kelt tészta:
 1,5 dl tej,
 2 dkg élesztő,
 25 dkg liszt,
 2,5 dkg cukor,
 1 csomag vaníliás cukor,
 1 tojás,
 só,
  
Omlós tészta:
 15 dkg liszt,
 7,5 dkg vaj,
 4 dkg cukor,
 1 csomag vaníliás cukor,
 só,

Töltelék:
 1 kg alma,
 5 evőkanál citromlé,
 10 dkg dió,
 17 dkg cukor,
 5 dkg vaj,

Máz:
 2 evőkanál citromlé,
 10 dkg porcukor,
   




A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztközepébe öntjük. Hozzáadjuk még a cukrot a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és simára dolgozzuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, közben az omlós tésztához a lisztet, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót egy evőkanál hideg vizet egy tálban összegyúrunk és 20 percig a hűtőben pihentetjük.
 Az almát hámozás után felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, a diót durvára vágjuk.
 A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a margarint és folyamatosan kevergetjük míg egybe nem olvad, majd hozzáadjuk a diót és nem sokkal később az almát is. 5 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
  




A kétféle tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, a tészta 2/3-át kb 35 cm átmérőjű lappá nyújtunk és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformát. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával és belesimítjuk az alma tölteléket. A tészta szélét a töltelékre hajtjuk, picit megvizezzük a tésztát, hogy jobban tapadjon és a maradék tésztából nyújtott 26 cm-es koronggal beborítjuk.
Előmelegített, de nem forró sütőben 175 fokon (gáz 2 es fokozat) 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A porcukrot a 2 evőkanál citromlével simára keverjük és a még forró torta tetejére kenjük. Hidegen tálaljuk.