2014. január 5., vasárnap

Meggyes csemege




Tészta:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
20 dkg cukor,
2 tojás sárgája,
1 csomag sütőpor,
½ citrom reszelt héja,
tejföl, annyi, hogy jól össze lehessen gyúrni,

A hozzávalókból könnyű tésztát gyúrunk, melyet 3 részre osztunk és tepsi hátán lapot sütünk belőle.

Töltelék:
1 tészta lap,
1 dl rum,
1 üveg magozott meggy befőtt,
15 dkg darált dió,

A tészta lapot jól összetörjük, meglocsoljuk a rummal, beleöntjük a meggy befőttet levével együtt. Hozzá keverjük a darált diót is, jó pépesnek, lucskosnak kell lennie. Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük rákenjük a tölteléket, beborítjuk a másik lappal, letakarjuk és legalább egy napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Szeletelés előtt a tetejét vastagon beszórjuk porcukorral. 2x4 es darabokra vágjuk.

Mandula-aromás golyók


10 dkg darált keksz
3-4-dkg margarin
20 dkg porcukor
4 evőkanál forró tej
1 kávéskanál mandula aroma

Egy tálban összegyúrjuk a felsorolt alapanyagokat és 1 napig állni hagyjuk. Másnap kis gömböket formálunk és keserű kakaós kristálycukorba forgatjuk.

2013. december 28., szombat

Barackos ricottás joghurttorta sütés nélkül




50 dkg darált keksz
35 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál barack lekvár
  
50 dkg ricotta
50 dkg natúr joghurt
15 dkg gyümölcs cukor
1 citrom reszelt héja és facsart leve
1 teáskanál vanília aroma
2,5 dl tejszín
3 csomag zseltinfix

1 üveg barack befőtt
1 tasak színtelen tortazselé

2,5 dl tejszín
1 tasak habfixáló






A darált kekszet egy nagy tálba szórom, a vajat felolvasztom, és a kekszhez adom a lekvárral együtt, alaposan összedolgozom. A torta karimát bevonom folpackkal és a későbbi tortatálra helyezem, majd egyenletesen belenyomkodom a kekszes vajas masszát.






A krémhez a tejszínt kemény habbá verem, a többi hozzávalót a zselatinfix kivételével egy mély tálba teszem és robotgéppel összedolgozom. Ha ez megvan, a krémhez adom a zselatinfixet, jól eldolgozom, majd fakanállal, óvatos mozdulatokkal belekeverem a tejszínhabot. Mikor a krém már egyenletes a kekszmassza tetejére simítom és 3-4 órára hűtőszekrénybe teszem.




A barackbefőttet lecsepegtetem, és cikkekre vágom, majd a már megdermedt krém tetejére rakosgatom „csiga” vonalban, úgy, hogy kb 1,5 cm maradjon a torta szélén. Alufólia csíkkal körbe kerítem a gyümölcsréteget. A tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítem, és a barackra öntöm. Ismét hűtés következik, majd habfixálóval kemény habbá verem a tejszínt, csillagcsöves habzsákba teszem, és tetszés szerint díszítem a tortát.