2014. január 5., vasárnap

Meggyes-krémes piskóta

Tészta:
45 dkg liszt,
30 dkg margarin,
22 dkg porcukor,
6 tojás,
1 üveg meggy befőtt (7 dl),
1 citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
margarin a tepsi kikenéséhez és morzsa a szóráshoz,

Krém:
25 dkg puha margarin,
1 l tej,
8 evőkanál porcukor,
2 csomag vaníliás puding por,

Máz:
2 tasak piros tortazselé
kevés meggy befőtt lé,

40x40cm tepsi

A meggyet lecsepegtetjük, de nem öntjük ki. A margarint kikeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal, végül egyemként belekeverjük a tojásokat. A lisztbe elvegyítjük a sütőport, majd a masszához adjuk. A tepsit kikenjük, kiszórjuk zsemlemorzsával és bele simítjuk a tésztát. A gyümölcsöt egyenletesen eloszlatjuk rajta és mérsékelt tűznél kb 20-25 percig sütjük.
Közben a vaníliás pudingot a fent leírt mennyiségekkel a tasakon leírtak szerint elkészítjük és folpackkal lefedve hideg vízfürdőbe tesszük. A margarint a maradék porcukorral kikeverjük és a már kihűlt pudingot kanalanként belekeverjük, a kihűlt tésztára simítjuk és hideg helyre tesszük pihenni minimum 1 órára.
A félretett befőttlé felhasználásával a tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a hideg sütemény tetejére öntjük középről kifelé haladva. A süteményt ismét hideg helyre tesszük akár egy egész éjszakára is. Ha a zselé már szépen megkötött a süteményt háromszögekre vágjuk.

Kapucíner szelet


Tészta:
6 tojás,
6 evőkanál porcukor,
1 dl étolaj,
6 evőkanál liszt,
½ csomag sütőpor,
2 evőkanál kakaó,

Krém:
25 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
5 dl tej,
2 csomag tejszín ízű puding por,
1 evőkanál kakaó por,
1 evőkanál fekete kávé,

Máz:
20 dkg ét tortabevonó,
2 evőkanál étolaj,

A tésztához a tojásokat ketté választom, a sárgáikat kikeverem a porcukorral, majd hozzáadom az étolajat, a lisztet, a sütőport, és a kakaót. A tojások fehérjéből kemény habot verek és óvatosan a masszához keverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a tésztát és készre sütöm, amit tű próbával ellenőrzök.
A krémhez, a puha margarint kikeverem a porcukorral, a pudingot 5dl tejből és 2 csomag pudingporból a tasakon leírtak szerint elkészítem és folyamatos keverés mellett hideg vízfürdőben kihűtöm, majd a margarinos és a tejes krémet összekeverem. Hogy kétféle krémet kapjak az egészet elfelezem és az egyik adagba elkeverek a kakaó port és a evőkanál hideg fekete kávét.
A tésztáról eltávolítom a sütőpapírt, először a fehér, majd a barna krémet kenem a tésztára. Kicsit hűlni hagyom és elkészítem a csokoládé mázat.
A tortabevonót apró darabokra töröm, forró vízfürdőbe felolvasztom. Mikor teljesen simára olvadt elkeverem benne az olajat és a sütemény közepére öntöm innen igyekszem egyenletesen elteríteni, majd ismét hűvös helyre teszem míg megköt a máz. Lehetőség szerint csak másnap szeleteljük akkor is vizes késsel, hogy ne törjük össze a mázat és ne húzzuk el a krémet.

Kefíres lángos, ahogy Anyu készíti



1 kg liszt,
4 egész tojás,
4 pohár kefir (7dl),
3 kávéskanál só,
5 dkg élesztő,
1,5 dl tej,
1 kávéskanál cukor,

A lisztet kelesztő tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a kefírt, és a sót. Fakanállal jól kidolgozzuk a tál tetejére nylon zacskót húzunk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A tészta reggelre szépen megkel és már süthető is amennyi szükséges a többi a hűtőben eláll akár 1 hétig is, de fagyasztani nem szabad.
Szaggatni olajos evőkanállal a legjobb, de utólag lisztezni nem szabad.