2014. január 5., vasárnap

Citromos keksz (Anyukám receptje)


1 kg liszt,
50 dkg margarin,
40 dkg cukor,
3 egész tojás,
1 citrom reszelt héja,
1 sütőpor,

1 tojás sárgája
durvára vágott dió, cukros





A hozzávalókat összegyúrjuk és 1,5-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Gyúródeszkán kb 5-6mm vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük a felvert tojás sárgával és megszórjuk a cukros dióval. Különböző formákat szúrunk ki belőle. Kivajazott és lisztezett tepsin, mérsékelt tűzön sütjük. Elég hosszú ideig sül.

Felfűzve karácsonyfa dísznek is nagyon szép és rendkívül illatos.

Tartóssága miatt kirándulásokon is pompás nasi.

Narancsos csöröge

25dkg liszt
5 dkg margarin,
3 egész tojás
4 evőkanál narancsszörp vagy lekvár
csipetnyi só
sütéshez olaj
beforgatáshoz 5dkg porcukor

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, tojásokkal, narancsszörppel és csipet sóval. Langyos helyen 2 órát állni hagyjuk. Lisztezett deszkán 2mm vastagra nyújtjuk, és derelyemetélővel 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Bő forró olajban sütjük aranysárgára.

Meggyes-krémes piskóta

Tészta:
45 dkg liszt,
30 dkg margarin,
22 dkg porcukor,
6 tojás,
1 üveg meggy befőtt (7 dl),
1 citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
margarin a tepsi kikenéséhez és morzsa a szóráshoz,

Krém:
25 dkg puha margarin,
1 l tej,
8 evőkanál porcukor,
2 csomag vaníliás puding por,

Máz:
2 tasak piros tortazselé
kevés meggy befőtt lé,

40x40cm tepsi

A meggyet lecsepegtetjük, de nem öntjük ki. A margarint kikeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal, végül egyemként belekeverjük a tojásokat. A lisztbe elvegyítjük a sütőport, majd a masszához adjuk. A tepsit kikenjük, kiszórjuk zsemlemorzsával és bele simítjuk a tésztát. A gyümölcsöt egyenletesen eloszlatjuk rajta és mérsékelt tűznél kb 20-25 percig sütjük.
Közben a vaníliás pudingot a fent leírt mennyiségekkel a tasakon leírtak szerint elkészítjük és folpackkal lefedve hideg vízfürdőbe tesszük. A margarint a maradék porcukorral kikeverjük és a már kihűlt pudingot kanalanként belekeverjük, a kihűlt tésztára simítjuk és hideg helyre tesszük pihenni minimum 1 órára.
A félretett befőttlé felhasználásával a tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a hideg sütemény tetejére öntjük középről kifelé haladva. A süteményt ismét hideg helyre tesszük akár egy egész éjszakára is. Ha a zselé már szépen megkötött a süteményt háromszögekre vágjuk.