2014. január 7., kedd

Sajtos köményes rudacska

30 dkg óvári sajt,
25 dkg margarin,
50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő,
tejföl,
só,
1 tojás kenni,
reszelt sajt vagy köménymag szórni,

A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, 2 órát állni hagyjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük felvert tojással megszórjuk a reszelt sajttal vagy a köménymaggal és tetszés szerinti formára vagdossuk derelyevágóval. Kivajazott tepsibe rakjuk és előmelegített sütőbe szép pirosra sütjük.

Sárgabarackos túrótorta - 12 szeletes

1 kg sárgabarack
10 dkg cukor
3 tojás
1 pohár joghurt
7,5 dkg búzadara
3 dkg őrölt mandula
5 dkg margarin
50 dkg sovány túró
2 citrom reszelt héja
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
porcukor a tetejére

A sárgabarackot leforrázzuk, lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. A margarint a cukorral, sóval, tojásokkal, joghurttal, túróval és a citrom reszelt héjával krémesre keverjük. A darát és a sütőport összekeverjük és beleszitáljuk a túrókrémbe, a barackot is hozzáadjuk. 26 cm-es tortaformát kizsírozunk, egy evőkanál mandulával meghintünk, ebbe töltjük a masszát, tetejére szórjuk a megmaradt mandulát és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.

Rumos meggyes muffin




3-4 evőkanál sütőrum,
25 dkg magozott meggy befőtt, (ha friss meggyből készítjük a sütést megelőző nap magozzuk ki és cukrozzuk le ízlés szerint, különben nagyon savanyú lesz a sütemény),
porcukor (szórni), 
2-3 evőkanál liszt

Kikeverem a margarinos alapot, belekanalazom a rumot, majd a lisztes keveréket és a tejet. A lecsepegtetett meggyet összekeverem a 2-3 evőkanál liszttel, így keverem a tésztába, ez segít, hogy a meggy ne csússzon a sütemény aljára sütés közben. Kanállal a sütőformába osztom.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom porcukorral.