2014. január 10., péntek

Citrus rózsa

6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál rétesliszt,
1 vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
fél csomag sütőpor,

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a pici sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a sütőporral vegyített réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük.
A tortaformának csak az alját kenjük ki az oldalát nem szabad, mert akkor „becuppan" és szalonnás lesz.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, a sütő rácsát a középső vájatba tesszük és ide rakjuk a formát.
Sütés közben a sütőajtót TILOS nyitogatni minimum 30-35 percig, hacsak nem szeretnénk, hogy összeessen a tésztánk. Sütés közben én az illatok segítségével „tájékozódom".
Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült e a piskóta.

Krém:
50 dkg mascarpone,
3 narancs leve és reszelt héja,
2 citrom leve és reszelt héja,
folyékony édesítő ízlés szerint (a cukortól folyósodik),
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, a piskótát kettévágjuk, torta karimát pattintunk az alsó lap köré, a krémet rásimítjuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a gyümölcs pürét.


Gyümölcs püré:
4 nagyobb narancs,
1 tasak étkezési zselatin, 
A narancsokat leturmixoljuk, a zselatint a tasakon leírtak szerint elkészítjük, hozzáadjuk a gyümölcspüréhez és azonnal a krémre öntjük. Hűtőbe tesszük, de csak épp annyi időre, hogy bebőrösödjön a püré teteje, rátesszük a felső piskóta lapot és egy tányérral vagy kör alakú vágó deszkával óvatosan lenyomatjuk. Ha túl sokat várunk és a gyümölcspüré teljesen megköt akkor szeleteléskor a torta széthullik.
Ha időnk engedi egy teljes éjszakát hagyjuk tortánkat a hűtőben pihenni. Másnap jöhet a díszítés.

Díszítés:
4 dl tejszín,
2 csomag habfixáló,
1 csomag vaníliás cukor,
1 nagy citrom,
2 vérnarancs,
3 narancs,
folyékony édesítő,
fehér tortazselé (érdemes Dr.O..., használni, mert a többi eltűnik),

A gyümölcsöket megpucoljuk és éles késsel kb 3 mm vastag szeleteket vágunk belőlük. A torta tetejére többszörösen összehajtogatott alufólia csíkból karimát készítünk, úgy, hogy körbe a torta szélén kb 2 cmes perem maradjon a habrózsáknak.
A gyümölcsszeleteket a torta tetejére rakjuk, szépen elrendezve, hogy a végkifejlet egy rózsa ablakra hasonlítson, elismerem macerás, de nagyon mutatós a végeredmény. Jöhet az édesítő folyadék, minden citrom darabra 1-1 cseppet cseppentünk, hogy ne legyen annyira savanyú, kanál hátával elsimogathatjuk.
A tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a gyümölcsre öntjük, hamar dermed viszonylag gyorsan kell dolgozni, ha sima felöletet szeretnénk.
Míg a zselé köt, kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, mikor majdnem kész beleszórjuk a habfixálót és a megfelelő keménységig tovább verjük.
Kedvenc részem következik, a tortát arra a tálra helyezzük amin tálalni fogjuk, a hab 2/3val körbevonjuk, a megmaradt 1/3 habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és rózsákat nyomunk a püré körüli peremre.

Kész! Még egy kis hűtés és fogyasztható a nem túl édes, de nagyon krémes finomság.

Félórás túrós



25 dkg finom liszt,
10 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor,
½ csomag sütőpor,
5 dkg margarin,
50 dkg túró,
1 citrom reszelt héja,
1 lime reszelt héja és leve,
1 kisebb narancs reszelt héja és leve,
2 evőkanál méz (ha édesebben szeretjük, lehet egy kicsit több),
5 dkg mazsola,
3 dl tejszín,
2 tojás,
só,

Egy kisebb tepsit (kb. 25x35cm) vastagon kikenek margarinnal. A lisztet elkeverem, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a sütőporral, majd a felét egyenletesen a kikent tepsibe szórom, a másik felét félre teszem, míg a tölteléket elkészítem.
Leves szűrőn áttöröm a túrót, belekeverem a mézet, a citrom, a narancs és a lime reszelt héját valamint a narancs és a lime facsart levét. A krémet a lisztes keverék tetejére simítom és rászórom a keverék másik felét.
A sütőt előmelegítem, közben alaposan felverem a tojásokat és hozzácsurgatom a tejszínt, ezzel is alaposan összekeverem, majd egyenletesen a lisztes keverék tetejére csurgatom.
A sütőt kicsire veszem és kb.40 percig sütöm, természetesen tűpróbával ellenőrzöm.

Gyümölcsös fahéjas szelet



Tészta:
25 dkg margarin,
25 dkg liszt,
25 dkg porcukor,
3 tojás,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1,5 dl tejszín,
1 üveg körte befőtt (720ml),
3 db nagy alma,
3 mokkáskanál fahéj,
1 marék mazsola,
1 vaníliás cukor,

Máz:
2,5 dl tejszín,
5 tojás,
3 vaníliás cukor,

A margarint és a porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és alaposan eldolgozom. A liszthez hozzá keverem a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a margarinos masszához adom a tejszínnel felváltva. Végül belekeverem az előre lecsepegtetett és felkockázott körtét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére gyalulom az almát, rányomkodom és megszórom egy tasak vaníliás cukorral. Előmelegített, de nem forró sütőbe teszem, kb 20 percre.
Ez idő alatt a mázhoz a tojásokat ketté választom és a fehérjéből habot verek, beleteszek 2 vaníliás cukrot és fényesedésig tovább verem. A maradék 1 vaníliás cukrot a tojás sárgákba teszem és fehéredésig verem robotgéppel. Mikor ez is kész a tojássárgás masszát óvatosan a kemény habba keverem. Legvégül a tejszínt lassan hozzá csurgatom és óvatosan összekeverem. A sütőből kiveszem a félkész süteményt, rászórom a mazsolát és a habos mázat a tetejére simítom, majd kicsire veszem a sütőt és készre sütöm a süteményt. Lassan süssük, hogy a habos máz ne égjen meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó e.

Nagyon kellemes, nem túl édes sütemény és jó lucskos nasi. Nálunk akkora sikert aratott, hogy a tegnap sütött adagból, ma már csak a maradékot sikerült lefotóznom.