2014. január 10., péntek

Sós kifli


1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
1 evőkanál zsír,
2 teáskanál cukor,
5 dl tej,
1 tojás,
4 teáskanál só,

1 tojás a kenéshez,
durva só a tetejére,

Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet egy mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt é az összes többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk, majd min egy órát kelesztjük.
Ha már duplájára kelt, kinyújtjuk, kb 1 cm vastagra, 12x12es négyzetekre vágjuk, majd átlósan megfelezünk minden darabot. Kifli formára felcsavarjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval meghintjük és előmelegített sütőbe szép pirosra sütjük.

Budai szelet

Tészta:
45 dkg vegyes liszt,
15 dkg porcukor,
15 dkg margarin,
1 tojás,
½ kávéskanál szódabikarbóna,
kevés tejföl,

Krém:
25 dkg cukor,
1 liter tej,
6 evőkanál rétesliszt,
25 dkg margarin,
1 evőkanál porcukor,
1 evőkanál tej,

Máz:
15 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
2 teáskanál kakaópor,
2 teáskanál keményítő,
2 evőkanál tej,

A lisztet és a szódabikarbónát elvegyítjük, majd elmorzsoljuk a puha margarinnal, azután a tojással, cukorral és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kettéosztjuk, cipókat formálunk belőle és pihenni hagyjuk. Nagyobb tepsi hátulján két lapot sütünk belőle.
A krémhez 15 dkg cukrot egy nagyobb lábosban karamellizálunk, majd felöntjük fél liter forró tejjel és addig forraljuk míg teljesen fel nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a tej másikfelét amibe előzőleg elkevertük a lisztet és sűrű krémmé főzzük. Lefedjük fóliával és hideg vízfürdőben kihűtjük. A margarint, a porcukorral és egy evőkanál tejjel habosra keverjük, majd kanalanként alaposan eldolgozzuk a karamell masszával.
Az egyik lapot tepsibe tesszük és megkenjük a krémmel, majd beborítjuk a másik lappal.
A csokoládémázhoz a margarint kislángon felolvasztjuk és belekeverjük a porcukrot, majd folyamatos kevergetés mellett beleszitáljuk a kakaót és a keményítőt, végül hozzáöntjük a tejet. Szép simára kevergetjük és a tűzről levéve azonnal a tésztára öntjük, elsimítjuk. Hogy süteményünk igazán finom legyen egy napig hagyjuk pihenni, hogy mindkét tésztalap tökéletesen meg tudjon puhulni.

Citrus rózsa

6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál rétesliszt,
1 vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
fél csomag sütőpor,

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a pici sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a sütőporral vegyített réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük.
A tortaformának csak az alját kenjük ki az oldalát nem szabad, mert akkor „becuppan" és szalonnás lesz.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, a sütő rácsát a középső vájatba tesszük és ide rakjuk a formát.
Sütés közben a sütőajtót TILOS nyitogatni minimum 30-35 percig, hacsak nem szeretnénk, hogy összeessen a tésztánk. Sütés közben én az illatok segítségével „tájékozódom".
Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült e a piskóta.

Krém:
50 dkg mascarpone,
3 narancs leve és reszelt héja,
2 citrom leve és reszelt héja,
folyékony édesítő ízlés szerint (a cukortól folyósodik),
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, a piskótát kettévágjuk, torta karimát pattintunk az alsó lap köré, a krémet rásimítjuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a gyümölcs pürét.


Gyümölcs püré:
4 nagyobb narancs,
1 tasak étkezési zselatin, 
A narancsokat leturmixoljuk, a zselatint a tasakon leírtak szerint elkészítjük, hozzáadjuk a gyümölcspüréhez és azonnal a krémre öntjük. Hűtőbe tesszük, de csak épp annyi időre, hogy bebőrösödjön a püré teteje, rátesszük a felső piskóta lapot és egy tányérral vagy kör alakú vágó deszkával óvatosan lenyomatjuk. Ha túl sokat várunk és a gyümölcspüré teljesen megköt akkor szeleteléskor a torta széthullik.
Ha időnk engedi egy teljes éjszakát hagyjuk tortánkat a hűtőben pihenni. Másnap jöhet a díszítés.

Díszítés:
4 dl tejszín,
2 csomag habfixáló,
1 csomag vaníliás cukor,
1 nagy citrom,
2 vérnarancs,
3 narancs,
folyékony édesítő,
fehér tortazselé (érdemes Dr.O..., használni, mert a többi eltűnik),

A gyümölcsöket megpucoljuk és éles késsel kb 3 mm vastag szeleteket vágunk belőlük. A torta tetejére többszörösen összehajtogatott alufólia csíkból karimát készítünk, úgy, hogy körbe a torta szélén kb 2 cmes perem maradjon a habrózsáknak.
A gyümölcsszeleteket a torta tetejére rakjuk, szépen elrendezve, hogy a végkifejlet egy rózsa ablakra hasonlítson, elismerem macerás, de nagyon mutatós a végeredmény. Jöhet az édesítő folyadék, minden citrom darabra 1-1 cseppet cseppentünk, hogy ne legyen annyira savanyú, kanál hátával elsimogathatjuk.
A tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a gyümölcsre öntjük, hamar dermed viszonylag gyorsan kell dolgozni, ha sima felöletet szeretnénk.
Míg a zselé köt, kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, mikor majdnem kész beleszórjuk a habfixálót és a megfelelő keménységig tovább verjük.
Kedvenc részem következik, a tortát arra a tálra helyezzük amin tálalni fogjuk, a hab 2/3val körbevonjuk, a megmaradt 1/3 habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és rózsákat nyomunk a püré körüli peremre.

Kész! Még egy kis hűtés és fogyasztható a nem túl édes, de nagyon krémes finomság.