2020. december 13., vasárnap
Karácsonyi kedvenc - Linzer
2020. december 5., szombat
Szezámmagos párnácska, egy kis csavarral
Nagyon szeretjük a kelt tésztákat, mindegy milyen forma vagy íz. Most egy nagyon egyszerű hajtogatott tésztát készítettem, ami nyár óta nagy kedvencünk.
1 kg liszt
1 porélesztő
300 g öregtészta
300 g joghurt
3 dl langyos víz
6 teáskanál só
60 g vaj
1 tojás
200 g puha vaj
szezámmag
A hozzávalókat a 200 g vaj, a tojás és a szezámmag kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem 30 percre kelni.
A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a
vajnak a háromnegyedét, majd kétoldalról középre hajtom a tésztát, rákenem a
maradék vaj kétharmadát, félbe hajtom,
jöhet a maradék vaj a tésztára és az utolsó hajtás, ahol mér csak harmadolva
hajtom a tésztát egymásra.
Letakarom és pihentetem ismét 30 percet.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb másfél cm vastagra nyújtom és kb 6x12 cm lapocskákra vágom, közepüket a képen látható módon bevágom, megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.
Fél órát pihentetem, ezalatt
felforrósítom a sütőt, a párnácskákat lekenem tojással, megszórom szezámmaggal
és kb 20-25 perc alatt készre sütöm.