2020. december 13., vasárnap

Karácsonyi kedvenc - Linzer

Az ünnep közeledtével igyekszem felhalmozni - már amenyire a nassolók engedik - némi sütemény készlete, hogy mindig legyen mihez nyúlni és az ünnep tényleg békésen teljen. 



850 g liszt
250 g porcukor
500 g vaj
6 g só
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
150 g tejföl

A hozzávalókat hidegen, gyors mozdulatokkal összedolgozom és jól befóliázva 2-3 napra hütőbe teszem.

Követlenül sütés elött veszem csak elő a tésztát, akkor sem az egészet, hanem csak annyit ameit épp eltudok nyújtani egyszerre. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar lágyul a tészta. 
Vékonyra, nagyon nagyon vékonyra nyújtom kb 3 mm, kiszaggatom párosával. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom és forrósütőben kb 5 percig sütőm, a teteje még szinte fehér, az alja épp, hogy színt kap és már kász is. Gyorsan sül nagyon résen kell lenni. 

Amikor mind kisült jöhet a töltés, ízlés szerinti ízű és mennyiségű lekvárral, nálunk a klasszikos baracklekváros verzió a menő, kb egy kávéskanálnyit szoktam tenni a két tésztalapocska közé, tálcára sorakoztatom és egy órát hagyom pihenni, majd mennek a sütisdobozba, már ami túlélte a családot. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése