2020. december 5., szombat

Szezámmagos párnácska, egy kis csavarral

Nagyon szeretjük a kelt tésztákat, mindegy milyen forma vagy íz. Most egy nagyon egyszerű hajtogatott tésztát készítettem, ami nyár óta nagy kedvencünk.


 

Hozzávalók: 

1 kg liszt

1 porélesztő

300 g öregtészta

300 g joghurt

3 dl langyos víz

6 teáskanál só

60 g vaj

 

1 tojás

200 g puha vaj

szezámmag

 

A hozzávalókat a 200 g vaj, a tojás és a szezámmag kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem 30 percre kelni.

A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a vajnak a háromnegyedét, majd kétoldalról középre hajtom a tésztát, rákenem a maradék vaj  kétharmadát, félbe hajtom, jöhet a maradék vaj a tésztára és az utolsó hajtás, ahol mér csak harmadolva hajtom a tésztát egymásra.

Letakarom és pihentetem ismét 30 percet.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb másfél cm vastagra nyújtom és kb 6x12 cm lapocskákra vágom, közepüket a képen látható módon bevágom, megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom. 



Fél órát pihentetem, ezalatt felforrósítom a sütőt, a párnácskákat lekenem tojással, megszórom szezámmaggal és kb 20-25 perc alatt készre sütöm.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése