2013. szeptember 18., szerda

Borzas Kata

Tészta:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaó por,
1 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,

Töltelék:
1 kg túró,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
mazsola ízlé szerint, 
1 citrom reszelt héja,
2 tojás,
2 evőkanál búzadara,

A hozzávalókat összegyúrjuk, kettévágjuk és fóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A krémhez a túrót áttöröm, majd jól kikeverem az összes hozzávalóval.

Egy tepsit kikenek margarinnal és kilisztezek, az egyik tésztát nagy lyukú reszelőn egyenletesen a tepsibe reszelem és elterítem rajta a tölteléket. Ráreszelem a tészta másik felét is és közepes lángon 35-40 perc alatt megsütöm. 

Boszorkánypogácsa

25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
½ citrom,
4 tojás,
10 dkg durvára vágott dió,
finom liszt,
lekvár,
csipet só,

A vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a citrom levét és reszelt héját kikeverünk annyi liszttel adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre.
A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, először a tojásfehérjébe majd a durvára vágott dióba hempergetjük. Kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy a golyó közekét benyomjuk az ujjunkkal. 
Előmelegített sütőbe kis lángon szép aranyszínűre sütjük és még melegen a gödröcskékbe lekvárt kanalazunk.