2014. január 10., péntek

Női szeszély

30 dkg liszt,
2 dl tej,
3 dkg élesztő,
2+5 teáskanál cukor,
15 dkg margarin,
1 citrom reszelt héja,
6 tojás,
baracklekvár,
20 dkg porcukor,
10 dkg durvára vágott dió,

A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgákkal, a cirtomhéjjal, majd beledolgozzuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt és a lisztet. Jól kidolgozzuk és lisztezett deszkán „gáz" tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb 5 mm vastag) és kivajazott kilisztezett tepsibe terítjük. Kelesztő ruhával letakarva, langyos helyen kb fél órát kelesztjük, majd előmelegített, de nem forró sütőben félig megsütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és tovább verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
A félkész tésztát a sütőből kivéve vastagon megkenjük az áttört baracklekvárral és egyenletesen rásimítjuk a tojáshabot, amit megszórunk a durvára vágott dióval. Visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, míg a hab szép aranysárga nem lesz. A sütőből kivéve még forrón, hidegvízbe mártott késsel felkockázzuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Palacsinta Aputól



1 kg liszt
4 tojás
4 ek cukor

1 l tej
szódavíz
5 dl olaj

Hogy is szól a Dolly Roll sláger...


"Egy este ültünk a tűz előtt
Faggattunk minden jó evőt
Öreg kalapba dobtuk az ötleteket
Rajta, hogy ki mit szeret
Volt piskóta és málnabor
És kacsába töltött pálmabor
A szerencse pufinak kedvezett
Meglátta, s beleremegett
Csalafinta palacsinta
Itt áll egy galacsinba
Csintalan palacsin-csin-csin
Jaj, de dagad a pocim
Ne furdaljon a kíváncsiság
Elmondom a titkát, hogyan csináld
De a sorrendet, ha megkevered
A főztödet megeheted
Egy tucathoz kell egy tyúktojás
Liszttel és tejjel a kikavarás
Cukorból és sóból egy csipetnyi
Ha kész, tedd el pihenni
Most mindenki tudja
Nem csalás, nem ámítás
Ha túl magasra dobja
Fenn marad a rakás
"


Na valahogy így készül a palacsinta nálunk is. A három kukta (Kriszti-Timi-Papa) gondosan összedolgozik és ha már megvan a lendület, 200 darabig meg sem állnak.




Piskóta tekercs

4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
½ csomag sütőpor

lekvár ízlés szerint,
porcukor,

Egy „gáz" tepsit (35x35) kibélelünk sütőpapírral, amit kicsit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot és fényes kemény habot verünk belőle. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan a sütőporral elvegyített lisztet. Tepsibe öntjük, és hideg sütőbe tesszük, hogy nehogy megégjen a teteje. Közepes lángon aranysárgára sütjük a sütőből kivéve a sütőpapírral együtt azonnal feltekerjük és egy tiszta konyharuhába csavarjuk, így hagyjuk kihűlni.
Ha már teljesen hideg, óvatosan kitekerjük, lehúzzuk a sütőpapírt és vastagon megkenjük az általunk választott lekvárral.
Én legjobban a házi sárgabarack lekvárt kedvelem erre a célra, amit átpasszírozok egy sűrű leves szűrőn, jó 2dl-nyi mennyiségbe elkeverek egy kupica rumot ami igazán megbolondítja. Ezzel megkenem a piskótát, feltekerem, néhány órát hagyom pihenni. Szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.