2014. március 7., péntek

Túrós kifli




Elkészítem a szokásos kelt tésztámat, de csak egy fél adagot, mivel ez a kifli csak frissen sütve finom igazán.

A töltelékhez összedolgozok:


50 dkg áttört túrót,
10 dkg cukor,
1 tojás,
3 dkg margarin,
5 dkg mazsola,
½ citrom reszelt héja és leve,



A tésztát kelesztés után kb 6mm vastagra nyújtom és kb 10x10 cm négyzetekre vágom, amiket még megfelezek, hogy helyes kis háromszögeket kapjak.
Minden háromszögre rakok egy kisebb halmocska túrót, majd szépen betekerem és kifli formára kanyarítom. Előmelegített, nem forró sütőben szép világosra sütöm s még melegen vastagon megszórom porcukorral.




Túrós béles





50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
120 dkg cukor,
2 kanál tejföl,
3 tojássárgája,
1 csomag sütőpor, 
só,
kb 1,5 evőkanál búzadara,



1 kg túró,

20 dkg cukor,

3 egész tojás,

10 dkg mazsola,

1 citrom leve és reszelt héja,



A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.

A töltelékhez a túrót sűrű szűrőn áttöröm (pepecs, de megériJ ) hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a margarint, a mazsolát, a tojások sárgáját és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm.

Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.