2014. március 7., péntek

Sós perec




50 dkg liszt,
25 dkg hideg zsír 
2-2,5 dl tejföl,
30 dkg reszelt sajt,
2 csomag sütőpor,
2 teáskanál só,


1 evőkanál só,

4 evőkanál liszt,

vízzel


A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a finomra reszelt sajtot, majd a zsírt. Hozzá adjuk a tejfölt és jól összedolgozzuk. Ceruzavastagságúra hurkákat sodrunk belőle, perec formájúra csavarjuk és egy kikent tepsibe pakoljuk, tojással megkenjük.

A sót, a liszttel elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen.

A sütőt jól előmelegítjük, és már sütünk is.

A sütés utolsó előtti pillanatában a pereceket megkenjük vékonyan a sómázzal és épp annyi időre visszadobjuk sülni, hogy a máz egy picit megszilárduljon.

Túrós kifli




Elkészítem a szokásos kelt tésztámat, de csak egy fél adagot, mivel ez a kifli csak frissen sütve finom igazán.

A töltelékhez összedolgozok:


50 dkg áttört túrót,
10 dkg cukor,
1 tojás,
3 dkg margarin,
5 dkg mazsola,
½ citrom reszelt héja és leve,



A tésztát kelesztés után kb 6mm vastagra nyújtom és kb 10x10 cm négyzetekre vágom, amiket még megfelezek, hogy helyes kis háromszögeket kapjak.
Minden háromszögre rakok egy kisebb halmocska túrót, majd szépen betekerem és kifli formára kanyarítom. Előmelegített, nem forró sütőben szép világosra sütöm s még melegen vastagon megszórom porcukorral.