2020. március 31., kedd

Tejpite


Egyszerű, nagyszerű tehát pont nekünk való. 

A sütőt előmelegítem és közepes fokozatra teszem. Egy kb 30x30-as tepsit vastagon kivajazok.

Egy nagy tálba csomómentesre keverem a hozzávalókat.

6 egész tojás
30 dkg cukor
40 dkg liszt
csipet só
1 liter tej
1 narancs vagy citrom reszelt héja

A híg masszát a kivajazott tepsibe öntöm, majd a sütőbe teszem és kb 50 perc alatt készre sütöm.

Ha kihült felszeletelem és megcukrozom.

2020. március 30., hétfő

Citromos koszorú

Ismét egy nagyon gyors süteményt hoztam nektek. Ha ebéd készítes után még van egy csepp energia dobjátok össze, megéri.




Egy keverőtálba teszek
4 egész tojást
300g cukrot
200 ml olajat
200 ml joghurtot
1 citrom reszelt héjját és levét
100 g kandírizott citrom héj

Ezt jól elkeverem.

300 g lisztet
1 sütőport 
1 csipet sót
elvegyítek és a tojásos masszához szitálim. 

Az egészet jól elkeverem, kivajazott, kilisztezett formába öntöm.

Előmelekígtett sütőbe, közepes fokozaton 25-30 perc alatt készre sütöm. Természetesen a tűpróbás ellenőrzés nem marad el.

Ha kihűlt kiborítom a formából, vastagon lecukrozom és már vágom is.




A következő lépés meg a mosogatás, mert elfogyott a süti. 

2020. március 29., vasárnap

Minden napi kenyerünk....avagy a karantén konyha előnyei....

....már ha van neki olyan, akkor talán az, hogy végre rávettem magam és minden nap sütöm a kenyeret a családnak. Nem azt mondom, hogy mindig és mindig tökéletes lesz, de azért alakul. 
Végül is ahogy mondani szokás teher alatt nő a pálma.... vagy szakad meg a ló.





Szóval 4 teljes fogyasztású és egy "feles" ember napi kenyere nem is olyan kevés, pláne, ha olyan nagyon kenyeresek mint mi.

1 kg sima liszt (továbbra sincs itthon más csak gagyi BL55)
25 dkg az előző napi kenyér tésztájából vagy öregtészta
fél tasak porélesztő
3 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dl langyos víz + 30ml 
3 evőkanál olaj




Mivel minden nap sül új kenyér ezért egyszerűbbnek találtam az aktuálisan bedagasztott kenyérből mindig elvenni 25 dkg-ot, egy zárható műanyag edénykébe pakolni és betenni a speizba. Ott remekül elvan másnapig, amikor kezdődik elölről a folyamat. 

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom és hagyom küzdeni "Gizit" kb 15 percig, ha nagyon mancsos (lágy) a tészta 1 evőkanál lisztet teszek hozzá, ha nagyon pattog (kemény) egy evőkanál vizet és hagyom még 10 percig dolgozni a gépet. 

Amikor a gép végzett, enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrom, gömbölyítem, tálba teszem és légmentesen letakarom (tányér, fedő, zacskó, mikor mi van  kéznél). Hagyom, hogy duplájára keljen, ez változó, hogy mikor mennyi időt vesz igénybe, ekkor enyhén lisztezett felületen a tésztát ellapogatom, kicsit meghúzkodom minden irányba, majd összehajtogatom mint egy leveles pogácsa tésztát. 
A hajtás után 30 perc pihi, majd gömbölyítés újabb 15-20 perc pihi és jöhet a formázás, ami mikor milyen, hol kerek, hol vekni, amit épp megszavaznak.  a A kenyeret lisztezett sütőpapírral teszem a fedeles sütőedénybe, ahol hőmérséklettől függően még kb 40-60 percet pihen. 
A pihi felénél, pengével bevágom néhány helyen és hagyom tovább pihenni. Mielőtt sütőbe teszem megspriccelem vízzel és irány a meleg.
35 percig fedővel, a legmagasabb fokozaton, utána fedő nélkül még 30 perc kb, de ezt már mérsékelt tűzön. 
A kisült kenyeret rácsra teszem, hideg vízzel jól bespriccelem és hallgatom, ahogy mesél a kenyérhéj.