2020. május 20., szerda

Villámgyors almás karanténkamasz módra




Hozzávalók:

4 egész tojás
250 g cukor
330 g joghurt
200 ml olaj
350 liszt
1 csomag sütőpor
kakaó

türó
cukor
citrom



A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzá csurgatjuk az olajat és a citromlevet. A sütőport elkeverjük a liszttel és a tojásos masszához adagoljuk a joghurttal felváltva. 
Egy kb 30x40-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát elsimítjuk benne és a tetejére 


 majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.


2020. május 11., hétfő

Mire felkel a banda - sajtos párnácska

Mondanám, hogy nem erős oldalam az alvás, de nagyot hantáznék, csak van aki gondoskodik a koránkelésről, visszaaludni meg már nem szeretek.
Így fogam egy tálat és hajrá...





1 kg liszt
2 porélesztő
350 g joghurt
2 dl langyos tej
6 teáskanál só
3 evőkanál zsír

20 dkg puha vaj

2-3 evőkanál tej a kenéshez
ízlés szerint 20-30 dkg reszelt sajt

A hozzávalókat a vaj és a sajt kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem kelni.

30 percig békén hagyom addig kávézom egyet az ágyban :D

A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a vajnak a háromnegyedét, majd nagyjából három részre osztom a  a tésztát és az egyharmadát behajtom a másik oldalát pedig rá. rákenem a maradék vajat és ismét háromba hajtom a tésztát. Letakarom és pihentetem ismét 15 percet, közben lereszelem a sajtot, sütőpapírt teszek a tepsibe és begyújtom a sütőt.

A tésztát ezután lisztezett deszkán, kb  másfél cm vastagra nyújtom, megkenem néhány kanál tejjel és rászórom a reszelt sajtot. Kb 6x6 cm kockákat vágok és tepsibe sorakoztatom őket és 15 perc várakozás után mehetnek a forró sütőbe.

Hogy mikor van kész? 

Mikor az ébredező kócos fejek megjelennek a konyhaajtóba az illatra.

2020. május 4., hétfő

Egyszerűen finom...



Sütés szempontjából a karantén jó és rossz egyeben, minden nap sütök még sincs mit megosztanom, mert folyamatosan a mindennapi kenyér van napirenden. 
Na ez nem panasz, csak inkább furcsa, hogy a folyamatos konyhai tevékenység végeredménye tulajdonképpen mindig ugyanaz. 
Hétvégenként azért készül egy egy egyszerűbb finomság, amilyen ez is, egyszerűen finom....

Szükség lesz egy kb 20x30 cm tepsire sütőpapírral bélelve és egy forró sütőre.

400 g liszt
100 g cukor
175 g kefir
1 dl tej
1 evőkanál olaj
1 tasak porélesztő
1 csipet só

kb 350 g alma 
fahéj és kristálycukor ízlés szerint

Egy tálba a hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk és letakarva duplájára kelesztjük, kb 40 perc alatt. Amíg a tészta kel megpucoljuk az almát és kb fél cm vastag szeletekre vágjuk. 




Amikor a tészta megkelt finoman a kibélelt tepsibe tesszük és kézzel elegyengetjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral beleállítgatjuk az alma szeleteket a tésztába, majd ismét jöhet a fahéj és a cukor. Utolsó lépésként irány a forró sütő, kb 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Az eredmény egyszerűen finom....