2020. november 4., szerda

Gesztenyés szelet

Van az úgy, hogy az ember lánya nem tud elég gyorsan fotózni egy egy sütemény elkészültekor, na de, hogy majdnem üres tepsit tud csak megörökíteni az utókor számára na az, az igazi elismerés.



Szezontól függetlenül, a gesztenye nálunk az örök és megunhatatlan sláger. Ehhez a rendkívül egyszerű (bár kissé időigényes), ám de nagyon finom csemegéhez nem kevés gesztenye szükségeltetik, de minden morzsája megéri.
Tészta hozzávalók (3 kb 25x35cm-es lapokhoz) 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 200 g cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl
A hozzávalókból könnyű tésztát gyúrok, melyet 3 részre osztok és tepsi hátán megsütöm a lapokat, óvatosan kell bánni velük, mert könnyen törnek.

Gesztenye töltelék hozzávalói:
4 csomag gesztenyemassza (1 csomag 250g)
250 g vaj vagy margarin
5 teáskanál rumaroma
200 g cukor
250 ml víz

Első lépés, hogy kihabosítom a vajat a rumaromával, a második hogy a cukorból és a vízből folyamatos kevergetés mellett sűrű szirupot főzök és még forrón a gesztenyemasszába keverem robotgéppel, majd kihűtöm. A hideg maszához hozzákeverem a kihabosított vajat ezzel egy nagyon lágy szinte folyós krémet kapok ami pont jó!

Az első tésztalapot egy magasabb falú tepsibe teszem, majd rákenem a töltelék felét, mehet a második lap, majd ismét a töltelék és végül a harmadik lap. Jöhet a pihentetés a hűtőbe másnap reggelig, amit egy rövidke időre megszakítok, de csak annyira, hogy a csokimázat ráöntsem.

Csokimáz:
100 g ét csokoládé
100 g tejcsokoládé
2 evőkanál víz

Gőz felett a csokoládékat összeolvasztom, majd a hűtőből kikaptt süti tetejére öntöm, és már folytatódhat is a pihentetés, ami alatt a tésztalapok jól megszívják magukat a gesztenyés töltelék nedvességéből és nagyon finoman mepuhulnak.

Másnap éles késsel szeletelem és tálalom, már ha sikerül.....

2020. október 31., szombat

Palacsinta kicsit másképp

Majdnem 5 hónap telet el, hogy utoljára recept került a blogra.
Ennek nincs különösebb oka, nem történt semmi extra, nem mondtam le a sütkérezésről (sőt) egyszerűen így alakult.

Most viszont, ha lehet így fogalmazni, újult erővel vetem magam a lisztes világba. Kb egy hónapja igyekszem egy kicsit odafigyelni még jobban, hogy mit eszünk illetve, hogy mit mivel. A jó alapanyagok eddig sem hiányoztak a konyhámból, de most kezdek csak haverkodni a különböző lisztekkel, pelyhekkel, őrleményekkel. Eddig mindig volt bennem egy kis ellenállás, hogy "na abból én csak kavicsot tudok sütni", de nem. Valahogy most, hogy kényszerűségből (csak egy mezei fogyókúra, mert nem érzem jól magam a bőrömben) egyre többször nyúlok a teljeskiőrlésű, a graham vagy a lenmagliszthez, megtört a jég. 
Na persze a lépések aprók, hogy a család se fusson ki a világból az új ételek láttán, mert a száz felé főzés a halálom. Természetesen a megszokott finomságok is készülnek, de szigorúan csak ők eszik.

Először jöjjön az új családi kedvenc.




Palacsinta, kicsit egészségesebben, bár az eddigi is isteni amit a Papa süt a mai napig, de most kicsit átalakul minden.

4 egész tojás (kb 200 g)
25 g cukor
5 g só
300 g finom liszt ( lidlis Belbake )
200 g teljeskiőrlésű liszt ( Első pesti malom)
1000 ml bugyborékos víz
100 ml 1,5%-os tej ( lidlis Pilos )
50 ml olaj

A tojásokat a cukorral és a sóval kihabosítom, hozzáadom a sót, a tejet. A lisztkeveréket a buborékos vízzel felváltva adom hozzá, mikor ezek elkeveredtek szép sima palacsinta tésztává, hozzáadom az 50 ml olajat, még egy utsó fordulat a robotgéppel és indul a sütés. 

Egyszerű mezei palacsintasütőm van, semmi extra csoda, és ez a tészta szebben sül mint eddig bármelyik másik.

Ez a verzió egy nagyon könnyű túró töltelékkel készült.

250 g zsírszegény túró (pilos)
50 g natúr joghurt (pilos)
50 g cukor (lehet több is )
1 tk vanília aroma
1 lime reszelt héja és leve

A hozzávalókat késes aprítóba pakolom és pillanatok alatt csodás krémmé varázsolom.



 

2020. május 29., péntek

Isteni másnapos almás - (zéró alkohol)



Hogy miért másnapos, hát csak azért, mert igazán a sütés másnapján finom, de akkor nagyon, mert csodálatosan puha lesz a tésztája.

200 ml tej
600 g liszt
1 sütőpor
250 g vaj
100 g cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja

500 g alma
100 g cukor
ízlés szerint fahéj és citromlé

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

A tésztát egy nagyobb tálban összegyúrom és félre teszem pihenni míg elkészítem a tölteléket.
A meghámozott és kimagozott almát, lereszelem és összekeverem a cukorral, citrommal és fahéjjal.
Míg az alma kicsit szottyosodik, begyújtom a sütőt és ketté vágom a tésztát, elnyújtom egy 30x40 m tepsihez méretezve. A tepsibe sütőpapírt teszek és az aljába egyengetem a tésztapalot. Megszórom zsemlemorzsával és ráborítom az alma tölteléket, elegyengetem és már nyújtom is a tészta másik felét amivel betakarom a tölteléket. Villával megszúrkálom és már mehet is az előmelegített sütőbe. Közepes lángon sütjük kb 35 percet, tűpróbával ellenőrizzük.