2021. március 29., hétfő

Aranygaluska, a kelt tészták királynője

 


Nem túl bonyolult, de kissé időigényes az elkészítése, viszont egy pillanat alatt elfogy annyira fonom. Egy tartalmas leves után tökéletes második fogás ebédhez, de desszertnek sem utolsó. Így online okatatásos időkben amúgy is kell a finomság a kissé zizis kamaszoknak.

Tészta
750 g liszt
1 porélesztő
5 g só
3 tojássárgája
75 g cukor
75 g margarin
450 ml langyos tej
kb 5 g margarin a sütőforma kikenéséhez

szórás
300 g darált dió
250 g cukor
125 g olvasztott margarin

öntet:
800 ml tej
800 ml víz
2 vaníliás puding por
6 evőkanálcukor

A tészta hozzávalóiból, egy lágy fényes tésztát dagasztok, majd egy órát kelesztem. Amikor már duplájára nőtt a tészta, egy nagyobb jénait vagy tepsit kikenek margarinnal és megszórok a cukros dióval, a tésztát lisztezett felületre borítom és kb 2 cm vasagra nyújtom. 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval, elkeztem kiszúrkodni a tészta szélén haladva, de csak úgy trehány módon, nem baj, ha kicsit cafrangosak, lényeg, hogy ne maradjon sallang amit újra kell gyúrni és nyújtani. Szellősen a jénaiba pakolom a kis tésztadarabkat kb 1 centire egymástól, meglocsolom picit az olvasztott margarinnal, majd megszórom jó vastagon daráltdióval, majd jövet a következő sor, ezt addig addig ismétlem míg van tészta és dió. Letakarva egy órát kelesztem, közben előmelegítem a sütőt és közepes fokon, kb 35 percet sütöm amíg szép aranybarna lesz a teteje.




Míg az aranygaluska sül, felfőzöm az öntetet úgy ahogy egy klasszik pudingot szokás, csak sokkal hígabbra hagyom. Langyosan és hidegen egyarán isteni, náluk a kipukkadás a fogyasztás mértékegysége.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése