2021. augusztus 6., péntek

Fánk

A fánk mindenhogy finom, töltve vagy töltetlenül, cukorral vagy lekvárral, bárhogy. Nagyon nehezen veszem rá magam, pedig nem egy ördöngösség elkészíteni és mindenki imádja. Mint mindenből, nálunk ebből is ipari mennyiség készül minden alkalommal.





Hozzávalók:
850 g liszt
200 g cukor
500 ml langyos tej
100 g olvasztott vaj, de csak langyos
4 tojássárgája (a fehérje megy a fagyasztóba és lesz belőle kókuszos csiga)
2 tasak porélesztő
4 teáskanál rumaroma
1 narancs reszelt héja 

A hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével a dagasztógép üstjébe pakolom és kb 5 percig dagasztom, ekkor kanalanként hozzáadom a vajat és hagyom tovább dolgozni a gépet még vagy 10 percig. Az elkészült tészta elég lágy, nem is nagyon piszkálom, csak fóliát teszek az üst tetejére és félreteszem míg duplájára kel, ez a konyha hőmérsékletétől függően eltérő időt vesz igénybe.

Amikor megkelt a tészta, erősen lisztezett felületre borítom, annyit "gyúrok" rajta, hogy el tudjam nyújtani, kb 1,5-2 cm vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom az első kört és letakarva pihenni hagyom 15 percig, a leesett részeket összegyúrom és félre teszem pihenni a következő nyújtásig.

Egy lábasba olajat melegítek, de nem túl forróra, a megkelt fánkok közepébe a hüvelykujjammal lyukat nyomok és lyukkal lefelé az olajba teszem. Aranyszínűre sütöm mindkét oldalát, lecsepegtetem az olajat és hűlni hagyom, mielőtt rászabadul a család. 

A töltöttek elkészítése annyiban más, hogy előre elkészítem a pudingot, amit a nagyérdemű megszavaz, a fánkok közepét pedig nem nyomkodom be, így sütésnél egy helyes gombóc lesz belőlük, amiket kihűlés után egy nyomózsák segítségével betöltök. 






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése