2014. január 5., vasárnap

Zserbó Anyukám receptje



Tészta:
60 dkg rétesliszt,
25 dkg margarin,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő, 
csipet só,

Töltelék:
40 dkg darált dió,
40 dkg cukor, 
barack lekvár,

Máz:
30 dkg csokoládé,
10 dkg cukor,
10 dkg margarin,

40-40cm tepsi.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót, összegyúrjuk és egy kicsit pihentetjük. 4 egyforma cipót formálunk a tésztából és lisztezett deszkán, a kivajazott kilisztezett tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk. 
Vékonyan megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros dió 1/3át, ezt még kétszer ismételjük, majd a legfelső lapot villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe takarékon készre sütjük.
Mikor kihűlt elkészítjük a mázat. Gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládék, belekeverjük a margarint és a cukrot, simára főzzük és a sütemény tetejére öntjük. Csak másnap szeleteljük.

Vendégváró szelet

Kakaós tészta:
40 dkg liszt,
10 dkg cukor,
15 dkg zsír,
½ csomag sütőpor,
2 tojás,
1 evőkanál keserű kakaó por,
kevés tej, hogy jól összeálljon,
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát ketté osztjuk és tepsi hátán megsütjük.

Piskóta lap:
30 dkg cukor,
6 tojás,
6 evőkanál víz,
24 dkg liszt,
A tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, hozzákanalazzuk a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Fakanállal apránként, óvatosan hozzákeverjük a lisztet. Egy ugyan akkora tepsit mint amin a kakaós tészta sült, kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és mérsékelt tűzön szép világosra sütjük.

Krém:
1 l tej,
7 evőkanál rétesliszt,
35 dkg porcukor,
30 dkg margarin,
2 csomag vaníliás cukor,
½ dl rum,
A margarint, a vaníliás cukrot, a por cukrot és a rumot habosra keverjük. A tejet a liszttel felsőzzük sűrű krémmé, majd hideg vízfürdőben folyamatos kevergetés mellett kihűtjük. Mikor már teljesen hideg jól összekeverem a cukros margarinnal.
Egy tepsibe alulra helyezem az egyik barna lapot, megkenem a krém felével, ráhelyezem a piskóta lapot és jöhet a krém másik fele, majd a második barna lap.

Csokoládé máz:
20 dkg ét tortabevonó,
2 evőkanál olaj,
A csokoládét egy pici vízzel felolvasztom és mikor már teljesen sima a tűzről levéve belekeverem az olajat. Gyorsan a sütemény tetejére öntöm és elegyengetem. Egy teljes napot hagyom pihenni és puhulni különben törik vágáskor. 2x4es darabokra vágjuk.


Vargabéles

1 csomag réteslap (8 lapos),
4 evőkanál cukor,
csipet só,
15 dkg cérna metélt,
30 dkg túró,
5 db tojás,
2+2 dl tejföl,
mazsola,
3+3 dkg margarin,

A tepsit kikenjük margarinnal, belefektetünk 4 rétes lapot, meglocsoljuk olvasztott margarinnal és 1 dl tejföllel.
Erre a következő tölteléket tesszük: az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl tejfölt, mazsolát, az olvasztott margarint, a cukrot. A cérna metéltet sós vízben kifőzzük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a cérnametélttel együtt a túrós krémbe keverjük. Óvatosan dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze. A krémet a réteslapra kenjük és beborítjuk a tészta másik felével, tetejét lekenjük olvaszt margarinnal és 1 dl tejföllel. Szép pirosra sütjük és még melegen meghintjük porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.