2020. március 30., hétfő

Citromos koszorú

Ismét egy nagyon gyors süteményt hoztam nektek. Ha ebéd készítes után még van egy csepp energia dobjátok össze, megéri.




Egy keverőtálba teszek
4 egész tojást
300g cukrot
200 ml olajat
200 ml joghurtot
1 citrom reszelt héjját és levét
100 g kandírizott citrom héj

Ezt jól elkeverem.

300 g lisztet
1 sütőport 
1 csipet sót
elvegyítek és a tojásos masszához szitálim. 

Az egészet jól elkeverem, kivajazott, kilisztezett formába öntöm.

Előmelekígtett sütőbe, közepes fokozaton 25-30 perc alatt készre sütöm. Természetesen a tűpróbás ellenőrzés nem marad el.

Ha kihűlt kiborítom a formából, vastagon lecukrozom és már vágom is.




A következő lépés meg a mosogatás, mert elfogyott a süti. 

2020. március 29., vasárnap

Minden napi kenyerünk....avagy a karantén konyha előnyei....

....már ha van neki olyan, akkor talán az, hogy végre rávettem magam és minden nap sütöm a kenyeret a családnak. Nem azt mondom, hogy mindig és mindig tökéletes lesz, de azért alakul. 
Végül is ahogy mondani szokás teher alatt nő a pálma.... vagy szakad meg a ló.





Szóval 4 teljes fogyasztású és egy "feles" ember napi kenyere nem is olyan kevés, pláne, ha olyan nagyon kenyeresek mint mi.

1 kg sima liszt (továbbra sincs itthon más csak gagyi BL55)
25 dkg az előző napi kenyér tésztájából vagy öregtészta
fél tasak porélesztő
3 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dl langyos víz + 30ml 
3 evőkanál olaj




Mivel minden nap sül új kenyér ezért egyszerűbbnek találtam az aktuálisan bedagasztott kenyérből mindig elvenni 25 dkg-ot, egy zárható műanyag edénykébe pakolni és betenni a speizba. Ott remekül elvan másnapig, amikor kezdődik elölről a folyamat. 

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom és hagyom küzdeni "Gizit" kb 15 percig, ha nagyon mancsos (lágy) a tészta 1 evőkanál lisztet teszek hozzá, ha nagyon pattog (kemény) egy evőkanál vizet és hagyom még 10 percig dolgozni a gépet. 

Amikor a gép végzett, enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrom, gömbölyítem, tálba teszem és légmentesen letakarom (tányér, fedő, zacskó, mikor mi van  kéznél). Hagyom, hogy duplájára keljen, ez változó, hogy mikor mennyi időt vesz igénybe, ekkor enyhén lisztezett felületen a tésztát ellapogatom, kicsit meghúzkodom minden irányba, majd összehajtogatom mint egy leveles pogácsa tésztát. 
A hajtás után 30 perc pihi, majd gömbölyítés újabb 15-20 perc pihi és jöhet a formázás, ami mikor milyen, hol kerek, hol vekni, amit épp megszavaznak.  a A kenyeret lisztezett sütőpapírral teszem a fedeles sütőedénybe, ahol hőmérséklettől függően még kb 40-60 percet pihen. 
A pihi felénél, pengével bevágom néhány helyen és hagyom tovább pihenni. Mielőtt sütőbe teszem megspriccelem vízzel és irány a meleg.
35 percig fedővel, a legmagasabb fokozaton, utána fedő nélkül még 30 perc kb, de ezt már mérsékelt tűzön. 
A kisült kenyeret rácsra teszem, hideg vízzel jól bespriccelem és hallgatom, ahogy mesél a kenyérhéj.



2020. március 27., péntek

Almás batyu

Ma reggel ismét meglepetés reggeli készül. A megszokott kis tésztámat tegnap este bedagasztottam, hűtőbe tettem. Ma hajnalba kikaptam a hűtőből és kelni hagytam a tűzhely mellett míg én is teljesen felébredtem, ez jelen esetben egy órát vett igénybe, mert nem nagyon találtam magamra. Közben főztem egy jó nagy bödön teát, ami egy kicsit felmelegítette a konyhát, így a tésztának is nagyobb kedve támadt kelni.




Fogalmam sem volt mit süsse ma reggelre, de a kávémat szorongatva a konyhába, felfedeztem a zöldséges állványon, 5 szem szottyos almát, ezzel el is dőlt a tészta sorsa. Gyors hámozás, reszelés, kis cukor és fahéj, mindezek ízlés szerint.

A tészta amit este begyúrtam a következő volt. 

1 kg liszt

20 dkg öregtészta
20 dkg cukor
1 tk só
1 tasak porélesztő

3 dl langyos tej
4 dl tejszín (én főzőtejszínt szoktam, lidl pilos 22%os)

1 tojás sárgája

a fehérjét 1 evőkanál tejjel elkeverem, ezzel fogom lekenni

No tehát, a tésztát este begyúrtam, a tálat lefedve beraktam a hűtőbe. 
4:30 tészta hűtőből ki. Almát pucol, reszel.
5:30 tészta elnyújt egy ujjnyi vastagra, kb 12x12 cm darabokra vágom, eltoszom a tölteléket a darabokon, majd becsomagolom őket leginkább "AS" (ahogy sikerül) szabvány szerint.



Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. 20 perc pihentetés után lekenem a tejes tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, kb 25-30 percre.

Nagyon finom és nagyon gyorsan fogy.