2020. május 4., hétfő

Egyszerűen finom...



Sütés szempontjából a karantén jó és rossz egyeben, minden nap sütök még sincs mit megosztanom, mert folyamatosan a mindennapi kenyér van napirenden. 
Na ez nem panasz, csak inkább furcsa, hogy a folyamatos konyhai tevékenység végeredménye tulajdonképpen mindig ugyanaz. 
Hétvégenként azért készül egy egy egyszerűbb finomság, amilyen ez is, egyszerűen finom....

Szükség lesz egy kb 20x30 cm tepsire sütőpapírral bélelve és egy forró sütőre.

400 g liszt
100 g cukor
175 g kefir
1 dl tej
1 evőkanál olaj
1 tasak porélesztő
1 csipet só

kb 350 g alma 
fahéj és kristálycukor ízlés szerint

Egy tálba a hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk és letakarva duplájára kelesztjük, kb 40 perc alatt. Amíg a tészta kel megpucoljuk az almát és kb fél cm vastag szeletekre vágjuk. 




Amikor a tészta megkelt finoman a kibélelt tepsibe tesszük és kézzel elegyengetjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral beleállítgatjuk az alma szeleteket a tésztába, majd ismét jöhet a fahéj és a cukor. Utolsó lépésként irány a forró sütő, kb 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Az eredmény egyszerűen finom....




2020. április 27., hétfő

Az energiavámpír foszlós kalács

Nagyon nagyon nagyon....imádjuk, már másodjára készült és a következő is tervben van, majd azokat is mutatom, de most az elsőt teszem fel az eredeti recept kíséretében.



Hozzávalók:
Végy egy 12 éves kamaszt, aki hetek óta nem jár iskolába (online tesi óra nem elég fárasztó), nem jár táncolni (8 éve heti kétszer 90 perc) és már az agyára ment minden 50 négyzetméteren. Hívd a konyhába és adj neki egy nagyobb keverőtálat.

Adj hozzá:
1 kg lisztet
20 dkg cukrot
2 porélesztőt
csipet sót
2 dl tejszínt
4,5-5 dl langyos tejet

1 tojás kenni

Az alapanyagokat kevertesd össze vele a tálba, majd mikor teljesen beleragadt a keze, mond neki, hogy pedig most fényesen mosolygós gombóccá kell püfölnie a tál tartalmát.

Ezt követően egy elegáns mozdulattal fogd meg a már kihűlt reggeli kávédat és csukd be a konyhaajtót KÍVÜLRŐL!

A mosolyra fakasztás időtartama nagyban függ a kamasz erőnlététől és idegállapotától.
Egy dolog azonban biztos, mire a tészta elkészül a kamasz megszelídül, te pedig megiszod végre a kávédat.

A tésztát duplájára kelesztjük, majd 4 egyforma részre vágjuk és gömbölyítjük. Letakarva pihentetjük 15 percig, ekkor megsodorjuk a szálakat, kettőt összecsípünk és mint a cukorspárgát "összesodorjuk" és sütőpapírral bélelt formába tesszük.
A sütőt begyújtjuk, aljába egy kis tálba kb 2 dl vizet teszünk, hogy gőz képződjön. A kalácsokat lekenjük tojással és fél óra pihi után mehet a forró sütőbe. 15 percig magas hőfokon, majd közepesen sütjük készre. A kész kalácsokat rácsra tesszük kihűlni.


2020. április 26., vasárnap

Csak mert szép...

Ahogy a karantén napjainak száma egyre emelkedik, a kenyérsütés abszolút a mindennapi rutin része lett és ahogy a családomat elnézem többé már nem fog kikerülni belőle. Természetesen nem sikerül minden nap tökéletesen, de igyekszem minden kenyérhéjból és morzsából újabb és újabb tudásra szert  tenni.
Mivel teljesen kutyaütő pék vagyok, nincs sem rendes kenyérlisztem, sem semmilyen más lisztem,csak és kizárólag a mindenhol kapható BL55 liszt.

A minap egy kenyérke különösen szép sikeredett:






A recept  régi: Mindennapi kenyerünk.