2022. április 17., vasárnap

Csokis pöfeteg, csakis ipari mennyiségben

Mint mindenből, nálunk pöfetegből is ipari mennyiség készül, de nem is csoda hisz annyira finom, hogy nem lehet nem enni még egyet...

Az elkészítés nem bonyolult inkább egy kicsit időigényes, mivel a tészta akkor igazán jó, ha egy éjszakát a hűtőben pihen.




Hozzávalók: 90 db-hoz

30 dkg étcsokoládé

15 dkg vaj

3 tojás

15 dkg cukor

6 teáskanál vaníliaaroma

3 evőkanál tej

6 evőkanál rumaroma

3 teáskanál őrölt fahéj

45 dkg liszt

3 púpozott evőkanál kakaópor

1 teáskanál só

1 tasak sütőpor


hempergetéshez: porcukor

Egy fém tálban a csokit és a vajat gőz felett összeolvasztom, majd kihűtöm. A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliaaromát, a fahéjat, a rumaromát, a tejet és a csokis keveréket.

A lisztet, a kakaót, a sót és a sütőport elkeverem, majd az egészet a masszába szitálom és alaposan elkeverem.

3 részre osztom a masszát és 4 cm átmérőjű hengert formálok belőle, amiket egy éjszakára a hűtőbe teszek.

Másnap jöhet a gömbölygetés, a kihűlt tésztát 1 cm vastag szeletekre vágom, majd vizes kézzel gombóccá formázom a darabokat és alaposan meghempergetem a porcukorban.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, egymástól kb 2 ujjnyira. Előmelegített, de nem forró sütőben, közepes lánygon (fokot nem tudok, mert nem jelzi a sütőm) 12 perc alatt megsütöm őket. A hagyom kihűlni, majd a „maradékot” bedobozolom. 






 

2022. április 15., péntek

Húsvéti kalács (nálunk)



1 kg lisztet
15 dkg cukrot
2 porélesztőt
csipet sót
2 dl tejszínt
4-4,5 dl langyos tejet
10 dkg margarin

1 tojás kenni

Az alapanyagokat a margarin kivételével a dagasztógép üstjébe pakolom és hagyom dolgozni kb 10 percig. Amikor a tészta összeállt, elkezdem adagolni a puha margarint, 4-5 részletbe adom hozzá, mindig megvárva, hogy az előző adag eldolgozódjon.

A tésztát ezután letakarom és duplájára kelesztem., majd 12 egyforma részre vágom és gömbölyítem. Letakarva pihentetem 15 percig, ekkor előformázom a darabokat, majd ismét pihentetem 5 percet mielőtt a végleges hosszúságra megsodom a szálakat,




Mivel 2 kisebb kalácsot készítek 3-3 szálat összecsípek és hatos fonással megfonom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd letakarom és duplájára kelesztem.





A sütőt begyújtom, aljába egy kis tálba kb 2 dl vizet teszek, hogy gőz képződjön. A kalácsokat lekenem tojással, kétszer egymás után 5 perc különbséggel. 15 percig magas hőfokon, majd közepesen sütöm készre. A kész kalácsokat rácsra tesszem kihűlni. A sütési idő sütő függő, nekem 30 perc volt.

2022. március 26., szombat

Pita


16 darabhoz:

1 kg liszt

2 tasak por élesztő

6 dl langyos víz

20 g só

5 g cukor

4 evő kanál olívaolaj

 

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom és lágy tésztát dagasztok belőle, amit letakarva hagyok a duplájára kelni ez az aktuális hőmérséklettől függően 40-60 perc. Ha megkelt, 16 egyenlő részre vágom, meggömbolyítem és letakarva megint pihentetem 5 percet, majd jöhet a nyújtás.

Kb 4-5 mm vastagra nyújtom őket, majd letakarva pihentetem még fél órát. 4 lap fér egyszerre a sütőm rácsára, de mivel nagyon gyorsan sülnek (kb 5 perc) nem kell félni, hogy túlkelnek.

Előmelegített sütőben, a legmagasabb fokozaton sütöm őket készre.