2020. május 29., péntek

Isteni másnapos almás - (zéró alkohol)



Hogy miért másnapos, hát csak azért, mert igazán a sütés másnapján finom, de akkor nagyon, mert csodálatosan puha lesz a tésztája.

200 ml tej
600 g liszt
1 sütőpor
250 g vaj
100 g cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja

500 g alma
100 g cukor
ízlés szerint fahéj és citromlé

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

A tésztát egy nagyobb tálban összegyúrom és félre teszem pihenni míg elkészítem a tölteléket.
A meghámozott és kimagozott almát, lereszelem és összekeverem a cukorral, citrommal és fahéjjal.
Míg az alma kicsit szottyosodik, begyújtom a sütőt és ketté vágom a tésztát, elnyújtom egy 30x40 m tepsihez méretezve. A tepsibe sütőpapírt teszek és az aljába egyengetem a tésztapalot. Megszórom zsemlemorzsával és ráborítom az alma tölteléket, elegyengetem és már nyújtom is a tészta másik felét amivel betakarom a tölteléket. Villával megszúrkálom és már mehet is az előmelegített sütőbe. Közepes lángon sütjük kb 35 percet, tűpróbával ellenőrizzük.

2020. május 25., hétfő

Boci, boci tarka....





Hozzávalók a kakaós alaphoz:
4 egész tojás
250 g cukor
400 g joghurt
200 ml olaj
1 csomag sütőpor
400 g liszt
50 g kakaó

Hozzávalók a foltokhoz: 
500 g túró
1 tojás
200 g cukor
1 citrom reszelt héja 
2 evőkanál citromlé


A kakaós alaphoz a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében egy robotgép segítségével kikeverem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
A sütőt begyújtom, s míg kellően előmelegszik összekeverem a foltokat. A túrót villával szétnyomkodom, hozzáadom a tojást, a cukrot és a citromot, majd egy kanállal a kakaós massza tetejére csapkodom ide-oda ahova sikerül. Ez most a jó nagy foltos verzió lett :D

Közepes fokozaton kb 35-40 perc, de természetesen a tűpróba a döntő. 


2020. május 11., hétfő

Mire felkel a banda - sajtos párnácska

Mondanám, hogy nem erős oldalam az alvás, de nagyot hantáznék, csak van aki gondoskodik a koránkelésről, visszaaludni meg már nem szeretek.
Így fogam egy tálat és hajrá...





1 kg liszt
2 porélesztő
350 g joghurt
2 dl langyos tej
6 teáskanál só
3 evőkanál zsír

20 dkg puha vaj

2-3 evőkanál tej a kenéshez
ízlés szerint 20-30 dkg reszelt sajt

A hozzávalókat a vaj és a sajt kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem kelni.

30 percig békén hagyom addig kávézom egyet az ágyban :D

A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a vajnak a háromnegyedét, majd nagyjából három részre osztom a  a tésztát és az egyharmadát behajtom a másik oldalát pedig rá. rákenem a maradék vajat és ismét háromba hajtom a tésztát. Letakarom és pihentetem ismét 15 percet, közben lereszelem a sajtot, sütőpapírt teszek a tepsibe és begyújtom a sütőt.

A tésztát ezután lisztezett deszkán, kb  másfél cm vastagra nyújtom, megkenem néhány kanál tejjel és rászórom a reszelt sajtot. Kb 6x6 cm kockákat vágok és tepsibe sorakoztatom őket és 15 perc várakozás után mehetnek a forró sütőbe.

Hogy mikor van kész? 

Mikor az ébredező kócos fejek megjelennek a konyhaajtóba az illatra.