2014. január 5., vasárnap

Vargabéles

1 csomag réteslap (8 lapos),
4 evőkanál cukor,
csipet só,
15 dkg cérna metélt,
30 dkg túró,
5 db tojás,
2+2 dl tejföl,
mazsola,
3+3 dkg margarin,

A tepsit kikenjük margarinnal, belefektetünk 4 rétes lapot, meglocsoljuk olvasztott margarinnal és 1 dl tejföllel.
Erre a következő tölteléket tesszük: az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl tejfölt, mazsolát, az olvasztott margarint, a cukrot. A cérna metéltet sós vízben kifőzzük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a cérnametélttel együtt a túrós krémbe keverjük. Óvatosan dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze. A krémet a réteslapra kenjük és beborítjuk a tészta másik felével, tetejét lekenjük olvaszt margarinnal és 1 dl tejföllel. Szép pirosra sütjük és még melegen meghintjük porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.

Meggyes csemege




Tészta:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
20 dkg cukor,
2 tojás sárgája,
1 csomag sütőpor,
½ citrom reszelt héja,
tejföl, annyi, hogy jól össze lehessen gyúrni,

A hozzávalókból könnyű tésztát gyúrunk, melyet 3 részre osztunk és tepsi hátán lapot sütünk belőle.

Töltelék:
1 tészta lap,
1 dl rum,
1 üveg magozott meggy befőtt,
15 dkg darált dió,

A tészta lapot jól összetörjük, meglocsoljuk a rummal, beleöntjük a meggy befőttet levével együtt. Hozzá keverjük a darált diót is, jó pépesnek, lucskosnak kell lennie. Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük rákenjük a tölteléket, beborítjuk a másik lappal, letakarjuk és legalább egy napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Szeletelés előtt a tetejét vastagon beszórjuk porcukorral. 2x4 es darabokra vágjuk.