2014. március 7., péntek

Rizskoch






24 dkg rizs,
1 l tej,
2 dl víz,
1 csipet só,
15 dkg cukor,
1 nagy citrom reszelt héja,
5 ml vanília aroma,
10 dkg mazsola,
5 db tojás,
5 dkg vaj 



A tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa,

A tejhez hozzáadom a vizet, a cukor felét, a sót, és a rizst, felforralom és lefedve félreteszem, hogy kihűljön. A tisztított mazsolát a rizsre szórom, időnként óvatosan összerázom, hogy ne álljon nagyon egybe.

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat kikeverem a vajjal és óvatosan a már kihűlt rizshez keverem.

Mielőtt a tojások fehérjét és a maradék cukrot habbá verem, kivajazom a tepsit, vastagon kiszórom zsemlemorzsával.

A kihűlt rizshez, hozzáadom a vanília aromát és apránként óvatosan a tojáshabot, tepsibe öntöm és nem túl, forró sütőben kb 30-35 percig sütöm.

Narancsos, forralt boros golyó (kb 100db)




50 dkg darált mézes sütemény, ami karácsonyról megmaradt,

25 dkg darált háztartási keksz,
25 dkg margarin,
1,5 dl félédes vörösbor,
1,5 dl víz,
1 csomag Kotányi puncs fűszer keverék,
1 evőkanál gyümölcscukor,
2 narancs reszelt héja és leve,
1 citrom reszelt héja és leve,
2 csapott evőkanál keserű kakaó,
3 teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt gyömbér,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,


2 evőkanál rumaroma,

2 teáskanál vanília aroma,



Máz:

40 dkg ét tortabevonó, 

Kandírozott narancshéj,







A vörösbort és a vizet a puncs keverékkel, a cukorral és az egyik narancs reszelt héjával és levével felfőzzük, majd kihűtjük.

A száraz részeket, a darált mézes süteményt, a kekszet, a kakaót és az őrölt fűszereket elvegyítjük, beletesszük a puha margarint, amivel elmorzsoljuk. Utolsó lépésként bele reszeljük a citrom és a második narancs héját, belefacsarjuk a levüket és hozzáadunk minden folyékony alkotórészt. Összegyúrjuk, ha kell pici kekszdarát vagy folyadékot(víz) igényel adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon.

Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe kb. 1 éjszakára.

Másnap a jó hideg masszát teáskanállal dió nagyságúra daraboljuk, és egy kicsit meggömbölygetjük.

A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy olyan tálba, melybe mártogatni fogjuk a golyókat. A csokoládé ne legyen nagyon forró, különben a golyók azonnal olvadni kezdenek. Egyesével mártogassuk meg, csepegtessük le egy kicsit és rácsra vagy tálcára téve hagyjuk megszilárdulni (ha rácsot használunk könnyebb lesz száradás után felszedni). Mielőtt teljesen megkötne minden darab tetejére egy-egy pici kandírozott narancshéjat tegyünk és irány a hűtő.

Ha megkötött a csoki, színes mini muffin papírokba pakolászva tálaljuk.

Sokáig eláll, mert nincs ami megsavanyodjon benne.

Sós perec




50 dkg liszt,
25 dkg hideg zsír 
2-2,5 dl tejföl,
30 dkg reszelt sajt,
2 csomag sütőpor,
2 teáskanál só,


1 evőkanál só,

4 evőkanál liszt,

vízzel


A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a finomra reszelt sajtot, majd a zsírt. Hozzá adjuk a tejfölt és jól összedolgozzuk. Ceruzavastagságúra hurkákat sodrunk belőle, perec formájúra csavarjuk és egy kikent tepsibe pakoljuk, tojással megkenjük.

A sót, a liszttel elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen.

A sütőt jól előmelegítjük, és már sütünk is.

A sütés utolsó előtti pillanatában a pereceket megkenjük vékonyan a sómázzal és épp annyi időre visszadobjuk sülni, hogy a máz egy picit megszilárduljon.